Szabályozás helyett előremenekül Svájc

Szabályozás helyett előremenekül Svájc

2017. január 13. 08:56, Péntek
A svájci kormány több esélyt, mint kockázatot lát a digitalizálásban, ezért például az Uber keretek közé szorítása helyett a taxisok szabályozását egyszerűsítik.

A kabinet azt az álláspontot képviseli, hogy új szabályok helyett inkább arra van szükség, hogy a régi és az új üzleti modellek egymás mellett létezhessenek. A cél az, hogy a digitális gazdaság útjába ne gördítsenek akadályokat. Úgy vélik, a hagyományos üzleti modellek védelme helyett a kevesebb szabályozásra kell építeni, így lehetne a legjobban kihasználni a digitalizálásban rejlő lehetőségeket. Többek között ez szerepel a svájci kormány jelentésében.

A dokumentum elsősorban a megosztott gazdaságra összpontosít. Megállapítják, hogy az Uber vagy az Airbnb megnehezíti a szállodaipar és a taxitársaságok helyzetét, de leszögezik azt is, hogy az ilyen startupok megjelenésére nem szabad túlszabályozással reagálni. Sokkal inkább hagyni kell az új üzleti modelleket érvényesülni, mert az alkalmazásukkal hatékonyabban lehet felhasználni az erőforrásokat és a piaci verseny is felerősíthető.

Az egyik megoldás az lehet, hogy a jövőben Svájcban a taxikra is kevésbé szigorú szabályok vonatkoznának. Változtatnának mind a munkajogi, mind a közlekedési előírásokon. Az Airbnb esetében pedig azt tanulmányoznák, hogy mi a teendő akkor, ha valaki rendszeresen kiadja a lakását. Szintén érdekes kérdés a tulajdonos és a vendég közötti bérleti szerződés. A szövetségi kabinet szerint tisztázni kell például, hogyan lehet megvédeni a szomszédok jogait.

A kormány leszögezte, hogy a jelenlegi törvényi kereteket megfelelőnek tartja. Az egyetlen fontosabb kérdés, hogy mi történik, ha a digitális platformok összeolvadnak és ezzel még nagyobb piaci részesedésre tesznek szert. Az esetleges negatívumok mellett kiemelt hely jutott a lehetséges előnyöknek is, többek között annak, hogy a megváltoztatott álláspont miatt Svájc népszerű beruházási és gazdasági célország lehet. A jelentés készítői külön rámutattak, hogy egy esetleges elkapkodott és nem megfelelő szabályozás komoly károkat okozhat, ehelyett inkább javítani kell a digitális gazdaság keretfeltételein.

A pénzügyi piacon már tavaly novemberben megkezdődtek az előkészületei az innovációbarát keretfeltételek kialakításának. Fejlesztenék a technikai infrastruktúrát, rugalmasabbá tennék a munkaerőpiacot, növelnék a jogbiztonságot, s lehetővé tennék az egyre jobban képzett munkaerő foglalkoztatását. Szintén kiemelt lett a kutatás-fejlesztés, s a dokumentum kitért a felhőkörnyezetek, a dolgok internete és a Big Data területén meglévő hiányosságokra, illetve lemaradásra is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások