Környezetbarát lövedékekkel kísérletezik az amerikai hadsereg

Környezetbarát lövedékekkel kísérletezik az amerikai hadsereg

2017. január 14. 16:12, Szombat
Az Amerikai Védelmi Minisztérium szeretné, ha a hadsereg biológiailag lebomló hüvelyeket használna a lövedékekben, hogy ne károsítsák a környezetet. **** A lövedékek nem csak az emberekben tesznek komoly károkat, hanem a környezetünkben is. Az amerikai hadsereg kiképzőbázisain világszerte milliószámra hevernek az elhasznált hüvelyek, mivel a mai napig nem találtak ki olyan megoldást, mellyel fel tudnák takarítani, össze tudnák gyűjteni az elhullott és soha többé semmire nem használható fémeket. Ez azonban komoly gondot jelent, hiszen a hüvelyek fémet és ártalmas kémiai anyagokat is tartalmaznak, melyek beszivároghatnak a talajvízbe és a termőföldbe is.

Éppen ezért az amerikai Védelmi Minisztérium úgy döntött, hogy környezetbarát hüvelyeket próbálnak megalkotni, melyek olyan magokkal lennének megtöltve (a lövedék mellett természetesen), melyek elhullva semlegesítik a fémeket és a különböző káros anyagokat. Ezeket az extra összetevőket egy műanyag és természetes módon lebomló kis tasakba helyeznék, melyek a lövedék távozása után együtt hullanának le a földre a hüvellyel és bizonyos idő után elbomlanak így felszabadítva a magokat, amik időközben a zárt helyen már komposztot alkottak.



Az amerikai Army Corps of Engineers' Cold Regions Research and Engineering Laboratory már el is kezdtek kísérletezni olyan magokkal, palántákkal, melyeket be tudnának helyezni egy ilyen műanyag tasakba. A komposztot is úgy tervezték meg, hogy csak hónapokkal a földbe kerülése után aktivizálja magát és kezdjen el kicsírázni a mag. Elméletileg február 8-tól mutathatja meg minden labor a saját változatait, hiszen ezen dátum után a Védelmi Minisztérium kiválasztja a legjobb módszert és meg is kezdik a rendszer három fázisú bevezetését.

Az első fázisban a 40 és 120 milliméter között lövegek gyártása kezdődik meg a kiválasztott módszerrel, majd a második fázisban elindulnak a tesztelések, a harmadikban végül kijut a lőtérre is az új lövedék. A Minisztérium elmondása alapján alapvető szempont a kiválasztás során az is, hogy ne csak a környezetből távozzanak el a káros anyagok, hanem az állatok se legyenek betegek attól, ha elfogyasztanak egy ilyen, hüvelyből kicsírázott növényt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások