Intelligens térfigyelő rendszert tesztelnek Berlinben

Intelligens térfigyelő rendszert tesztelnek Berlinben

2017. február 23. 18:38, Csütörtök
A német főváros egyik pályaudvarán a legkorszerűbb megoldást próbálják ki.

A Südkreuz pályaudvaron egy új teljesen új kameratechnikát tesztelnek majd, amely felismeri az arcokat és regisztrálja a lerakott tárgyakat. A Német Vasút (DB) jelenleg a szövetségi belügyminisztériummal egyeztet a részletekkel kapcsolatban.

A rendszer az integrált arcfelismerési funkciónak köszönhetően képes kiszűrni azokat az embereket, akik a gyanús személyek listáján szerepelnek. Szintén kiszűrhetők azok a tárgyak, elsősorban poggyászok vagy csomagok, amelyek hosszabb ideje vannak egy adott helyen. Ezeket az objektumot külön regisztrálja az új kameratechnika, amely a zsebtolvajok tipikus magatartását is felismeri. Ezen esetek mindegyikében riasztást ad ki, így mind a pályaudvari, mind a szövetségi rendőrség azonnal beavatkozhat. Miután a felismerések valós időben történnek, így nem kell sok ideig eltárolni a felvételeket. Ez adatvédelmi és műszaki szempontból egyaránt jó.

Viszont az adatvédelmi szakemberek az arcfelismerési funkciót bírálták, mert annak során személyes adatokat is tárol a rendszer, ráadásul így bármely személynek elkészíthető a mozgási profilja is. Stefan Brink, Baden-Württemberg adatvédelmi biztosa ugyanakkor rámutatott, hogy az mindenképpen pozitívum, hogy az új szoftverrel nem kell folyamatosan felvételeket készíteni, a digitális képek 95-99 százalékát azonnal törlik is, ha nem riaszt a rendszer.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások