Spekulációk tárgya lehet, de nem tiltandó a bitcoin

Spekulációk tárgya lehet, de nem tiltandó a bitcoin

2017. május 10. 18:29, Szerda
A banki szakemberek nincsenek elragadtatva a virtuális pénzektől, a tájékozatlan emberek sok pénzt veszíthetnek rajtuk.

A virtuális pénzek "spekulációs objektumok", amelyek értéke nagyon gyorsan változik. Nem alkalmas az értékek megőrzésére és csupán egy csereeszköz, amit nem egy központi bank ad ki, hanem nem ismert piaci szereplők. Aki befektet a virtuális pénzbe, az adott esetben nagy veszteségeket könyvelhet el. Míg a bitcoinnál a legnagyobb problémát az jelenti, hogy túl kevés van belőle és ez sebezhetővé teszi az erős árfolyam-ingadozásokkal szemben, addig a Onecoin konstrukciója inkább egy piramisjátékra hasonlít. A virtuális valutákkal kapcsolatos rendkívüli fogyasztói kockázatokra többször figyelmeztetett mind az Európai Bankhatóság (EBA), mind a Magyar Nemzeti Bank.

Carl-Ludwig Thiele, a Német Szövetségi Bank elnökségi tagja szerint minden polgár, aki a megtakarításait bitcoinba fekteti be, számoljon az extrém árfolyam-ingadozásokkal, és aki ennek ellenére úgy gondolja, hogy a virtuális pénz van olyan stabil és biztonságos, mint az euró vagy a dollár, az hozza meg a döntését, de azért később saját magának kell a felelősséget viselnie. A szövetségi bank csak figyelmeztetheti az embereket, de nem hozhat helyettük befektetési döntéseket.

Az elnökségi tag kifejtette azt is, hogy bármennyire instabil árfolyamú a bitcoin, nem lát okot a fizetőeszközként való betiltására vagy betiltatására. Szerinte a virtuális pénz nem jelent fenyegetést a pénzügyi rendszerre sem. Fontos ugyanakkor, hogy a felhasználók a bitcoin használatával semmiképpen sem sérthetik meg a pénzmosás elleni szabályokat. Thiele végül hangsúlyozta, hogy bármennyire kritikus is a bitcoinnal kapcsolatban, de rendkívül érdekesnek tartja a mögötte lévő technológiát, amely biztonságos és titkosított pénzügyi átutalásokat tesz lehetővé.

Ezzel szemben a OneCoinért jelenleg semmiféle valós áru vagy szolgáltatás nem vásárolható, árfolyama objektíven megállapíthatatlan. A rendszerbe magas hozamokat ígérve szerveznek az interneten keresztül új belépőket oly módon, hogy utóbbiak befizetéseiből a korábban csatlakozottaknak - akiknek így erőteljes anyagi érdeke a marketing és a toborzás - jutalékot fizetnek. Így tehát a OneCoin látszólag valamiféle eszközökbe történő befektetést tesz lehetővé, valójában azonban kereskedni kizárólag a tevékenységet szervező által üzemeltetett zárt és nem ellenőrizhető fórumon lehet.

Az Európai Unió Bírósága 2015 októberében pénznek ismerte el a bitcoint. A testület határozata szerint a bitcoinnal végzett ügyletekre a törvényes fizetőeszközöket érintő szabályozások vonatkoznak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások