Szabadalmakat vásá­rolt a Nokiától a Xiaomi

Szabadalmakat vásá­rolt a Nokiától a Xiaomi

2017. július 11. 00:36, Kedd
A két cég együttműködési megállapodást és több évre szóló szabadalmi egyezményt is kötött. A Xiaomi 6 collos csúcstelefonnal ünnepel.

A Nokia és a Xiaomi olyan keresztlicenc-szerződést kötött egymással, amelyek lehetővé teszik a számukra, hogy használhassák a másik alapvető mobilszabadalmait. (A Nokia májusban hasonló megállapodást kötött az Apple képviselőivel is, így vetve véget a korábbi szabadalmi vitának.) A két fél abban is megállapodott, hogy a jövőben együttműködnek egymással, s a hálózat- és a számítógép-központ üzemeltetési pályázatokon együtt indulnak majd. A partnerség keretében a Xiaomi számos szabadalmat is megszerzett a Nokiától, az üzlet pénzügyi részletei nem szivárogtak ki.

Rajeev Suri, a Nokia elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a Xiaomi egyike a világ vezető okostelefon-gyártóinak és nagyon örülnek annak, hogy meg tudtak állapodni vele. Túl azon, hogy egy ilyen ismert és világszerte működő technológiai céget üdvözölhetnek a szabadalmi partnereik sorában, annak is örülnek, hogy számos stratégiai projektben dolgozhatnak együtt. A két társaság többek között a dolgok internete, a kiterjesztett valóság, a virtuális valóság és a mesterséges intelligencia területén is együtt akar működni egymással.

Lei Jun, a Xiaomi elnök-vezérigazgatója úgy vélte, hogy a Nokiával való kooperáció elsősorban abban segíthet nekik, hogy nagy teljesítményű hálózatokat építhessenek, valamint világszerte szoftvereket és szolgáltatásokat kínálhassanak az Mi Ecosystem nevű dolgok internete platformjukhoz.

Az is kiderült, hogy a Xiaomi – amely az utóbbi időben sokat veszített lendületéből – új csúcstelefonon dolgozik; még áprilisban mutatta be új zászlóshajóját, amely akkor a szerephez illő hardverrel bukkant fel. Az interneten most megjelent rövid bejegyzés szerint a Chiron kódnévre hallgat házon belül az új készülék, amely meglehetősen méretes lesz, hiszen egy kereken 6 hüvelykes kijelzőt kapna. A panelt ezúttal a Japan Display szállítaná le, amely három ottani gyártó, a Sony, a Toshiba, valamint a Hitachi összefogása révén jött létre. A támogatott felbontás 1080 x 2160 pixel lenne, ehhez pedig a 9:18-as képarány társulna, amely mostanában mintha egyre divatosabb lenne ebben a kategóriában. Jó eséllyel a Japan Display által nemrég bemutatott, szintén 6 hüvelykes (illetve az előlapi keretet szinte teljes mértékben nélkülöző) panelről van szó, ezt azonban még nem erősítették meg.

Azt még szintén nem tudjuk pontosan, ez a készülék a Xiaomi Mi 7, illetve valamilyen eltérő néven jelenne-e meg a piacon. 8 GB memóriára számíthatunk, amely követné a szintén nemrég felbukkant OnePlus 5 példáját. A téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy a cég több nagyobb készüléket is bemutatott az utóbbi hónapokban, ezek közül utoljára a Mi Max 2 szerepelt oldalunk hasábjain, így az sem lenne túl meglepő, ha ez utóbbi sorozatot bővítenék ismét ki. A Xiaomi régi lendületét igyekszik visszanyerni, ezt pedig hagyományos úton, saját üzletek megnyitásával szeretnék elérni. Ehhez nyilván hónapokra lesz szükség, így az első értékelhető adatokat csak az év vége felé, illetve jövőre kaphatjuk meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások