Elon Musk továbbra is veszélyesnek tartja a mesterséges intelligenciát

Elon Musk továbbra is veszélyesnek tartja a mesterséges intelligenciát

2017. július 18. 18:14, Kedd
Az üzletember még mindig óvatosságra int a technológia kapcsán, de nehéz nem arra gondolni, hogy csak túl sok sci-fit néz a tévében.

A Tesla autógyártó cég vezetője és egyben a SpaceX magán-űrügynökség alapítója már 2014-ben azt mondta, hogy nem árt óvatosnak lenni a technológiával kapcsolatban és ha meg kellene határoznia, hogy mi jelentheti a legnagyobb fenyegetést az emberiségre nézve, akkor valószínűleg a mesterséges intelligenciát választaná. Nos, a menedzser álláspontja azóta sem változott. Az üzletember a National Governors Association nevű szervezet találkozóján közölte, hogy a mesterséges intelligencia alapvető kockázatot jelent az emberi civilizációra nézve, ráadásul olyan mértékűt, amilyet az autóbalesetek, a repülőgép-szerencsétlenségek, a kábítószerek vagy a mérgezett ételek soha nem jelentettek.

Beszéde szerint hozzáférése van a rendkívül korszerű mesterséges intelligencia-rendszerekhez és hiszi, hogy az embereknek aggódniuk kellene. A megoldást a szabályozás jelentheti, amely az állam kötelessége lenne. A mesterséges intelligencia az egyik olyan terület, amelyet utólagos követés helyett proaktív módon kellene szabályozni. Amennyiben ugyanis az emberiség a más ágazatokban megszokott módon, ezen technológia kapcsán is reaktív módon, több éves késéssel fog reagálni, már túl késő lesz. Érdemes kiemelni, hogy mindezt 30 amerikai állam kormányzója előtt mondta el, őket akarja meggyőzni a cselekvés szükségességéről.


Musk a 27. percnél kezd beszélni

A Tesla vezetője szerint egy hálózatokban létező mesterséges intelligencia háborúk indítására is képes lehet álhírek, hamis e-mail címek, ál-bejelentések és az információk manipulálásának a segítségével. A technológia képes egy konfliktusos régióba átirányítani egy utasszállító repülőgépet és a földi csapatoknak parancsot adni annak megtámadására. A háttérben lévő motiváció lehet akár a hadiipari cégek részvényprofitjának növelése vagy a fogyasztói javakat gyártó vállalatok profitjának csökkentése. Ezért van szükség olyan törvényekre, amelyekkel szabályozható a technológia fejlesztése.

A menedzser beszélt a hálózatba kötött és önállóan közlekedő autók elleni hackertámadások veszélyeiről is. Egyetlen biztonsági hiba különösen érzékenyen érintheti egy gyártó teljes járműflottáját. Amennyiben valaki képes lenne feltörni az összes autonóm Tesla gépkocsit, akkor - poénból - elküldhetné azokat Kaliforniából végig az Amerikai Egyesült Államokon keresztül egészen Rhodes Islandig, és ez a Tesla végét jelentené. Éppen ezért számos védővonalat építenek a lehetséges támadások ellen, így például a meghajtó- és a fékrendszereknek is saját külön titkosítási szintjeik vannak.

Egyébként a fenntartható energiával hajtott jövő eljövetelét csak idő kérdésének tartja, és űrcégével az élet más bolygókon való elterjesztése a célja.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások