YouTube-alternatívává válna a Facebook

YouTube-alternatívává válna a Facebook

2017. szeptember 9. 07:58, Szombat
A videók mellett a zenékre is összpontosít a közösségi portál.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség értesülései alapján a Facebook azt tervezi, hogy több százmillió dollárt fizet a zenei kiadóknak azért, hogy a felhasználók legálisan tölthessenek fel a platformra zeneszámokat. A hosszú távú cél az, hogy a Facebook a YouTube alternatívájává váljon.

A közösségi oldal és a zeneipar közötti tárgyalások már több hónapja tartanak. A központi probléma az, hogy az emberek az elmúlt években egyre több olyan videót osztottak meg egymással, amelyek a szerzői jogok által védett zeneszámokat tartalmaztak. Miután a Facebook nem rendelkezik e jogokkal, így kötelességének érezte, hogy ezeket a felvételeket törölje, azonban a jövőben szeretné ezt elkerülni.

Az első javaslat az volt, hogy a Facebook egy olyan feltöltési szűrőt alkalmazna, amely automatikusan felismerné a szerzői jogilag védett tartalmakat. Azonban egy ilyen megoldás fejlesztése akár évekig is elhúzódhatott volna, ennyit pedig egyik fél sem akart várni, így jött az ötlet, hogy kössenek megállapodást. Az ötlet ráadásul azért is jónak tűnt, mert a közösségi platformon egyre nagyobb szerepet kapnak a videók, amelyek komoly reklámbevételeket jelenthetnek.

Korábban kiderült, hogy a Facebook exkluzív videókat készíttetne és televíziós sorozatokat is készítene, továbbá videochat-eszközt fejleszt. A társaság augusztus közepén jelentette be a videoplatformját, majd videofeldolgozó startupot vett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások