Kitart az internetes óriáscégek adója mellett a francia elnök

Kitart az internetes óriáscégek adója mellett a francia elnök

2017. október 23. 18:31, Hétfő
Egyes európai uniós tagállamok ellenkezése ellenére is fenntartja álláspontját a politikus.

Emmanuel Macron elszánt abban a tekintetben, hogy a Google-t, a Facebookot és a többi IT-óriást is meg kell adóztatni. A brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón a francia államfő leszögezte, hogy ebben a folyamatban a Németországgal való együttműködésre épít. A politikus hangsúlyozta, hogy problémát jelent, hogy a nagy internetes vállalatok bizonyos európai uniós tagállamokban eddig egyáltalán nem fizettek általános forgalmi adót. Úgy véli, hogy nem kell félni az egységes európai adóztatástól, ettől még nem fog kivonulni kontinensünkről a Google vagy a Facebook. "Az európai piac túl zsíros falat ehhez" - tette hozzá Emmanuel Macron.

Az együttműködő felek a közös javaslatok tekintetében az elmúlt hat hónapban nagy előrelépéseket értek el. Egy évvel ezelőtt még senki sem gondolt arra, hogy felmerülhet majd értelmes javaslat a digitális adóval kapcsolatban, most pedig a döntéshozók már konkrét ütemtervről beszélnek és az Európai Bizottság is hajlik arra, hogy cselekedjen. A francia elnök közölte, hogy pontosan ismeri a témával kapcsolatos véleménykülönbségeket és azok az európai uniós tagországok különböző gazdasági modelljeivel függenek össze. A politikus bejelentette, hogy továbbra is a világos szabályozásért lobbizik.

Franciaország - Németország mellett - további külső támogatásra is számíthat a témában, hiszen a nagy internetes társaságok megadóztatásával egyetértene az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is. Továbbá az olasz és a spanyol pénzügyminiszter is szigorítana a jelenlegi jogszabályokon, de az elképzelés egyelőre elbukott, mert Luxemburg, Hollandia és Írország mindenképpen meg akarja gátolni annak megvalósítását, ami érthető lépés a részükről, hiszen mind a három állam az IT-konszernek adóparadicsomának számít.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások