Virtuális pénzzel menekülne meg Venezuela

Virtuális pénzzel menekülne meg Venezuela

2017. december 5. 09:20, Kedd
Kétségbeesett tervnek tűnik, ráadásul kétséges is, hogy sikerül-e valaha megvalósítani.

Nicolas Maduro venezuelai elnök virtuális pénz bevezetésével és alkalmazásával kerülné el az államcsődöt, megmentve ezáltal az országot. A Petro nevű digitális fizetőeszközhöz szükséges anyagi hátteret Venezuela nyersanyag-tartaléka jelentené. A venezuelai rezsim álláspontja az, hogy a kialakult súlyos gazdasági helyzetért az Amerikai Egyesült Államok által bevezetett blokád felel elsősorban, habár az csak reakció arra, hogy a világ egyik legnagyobb olajtartalékán ülő diktatúra államosította a kitermelő cégeket, és így csődhelyzetbe manőverezte magát. A szankciók megakadályozzák a nemzetközi bankokból az országba, illetve onnan kifelé irányuló pénzmozgásokat.

A projekt részletei egyelőre nem ismertek. A programot Maduro egy közel öt órán át tartó televíziós műsor keretében jelentette be, karácsonyi dalok és táncok mellett, s az államfő hangsúlyozta, hogy a lépéssel a "monetáris szuverenitást" akarja visszaállítani. A Petrót egyaránt alkalmaznák belföldi és nemzetközi pénzügyi átutalásokhoz. Amennyiben az elképzelés megvalósul, úgy ezen a területen Venezuela felzárkózhat Észtország mellé.

A tervek nem győzték meg a helyi ellenzéket, amely többek között rámutatott arra, hogy hivatalos pénzt csak a helyi parlament adhat ki. Angel Alvarodo, a venezuelai parlament ellenzéki tagja kijelentette, hogy Maduro ismét a bohóc szerepében tetszeleg és a bejelentés nem éppen hihető. Jose Guerra, az ellenzék egy másik tagja hozzátette, hogy nem látja, hogy az elképzelésnek lenne jövője.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások