Idősebb dolgozókat diszkriminált az Amazon és a Facebook?

Idősebb dolgozókat diszkriminált az Amazon és a Facebook?

2017. december 26. 09:34, Kedd
Egy amerikai szakszervezet több vállalatot is beperelt, mert az állásajánlataikban kizárólag fiatal munkavállalókat kerestek.

A Facebook, az Amazon és további amerikai társaságok azért számíthatnak jogi eljárásra, mert a Facebookon feladott álláshirdetéseikben csak fiatal dolgozókat kerestek - erről számolt be a The Washington Post. Az érintett vállalatok a közösségi oldalon megjelentetett állásajánlataikban kifejezetten kizárták az idősebb korosztály tagjait. Mindez ellentétes az amerikai joggal, amelyben a kor alapján végrehajtott diszkrimináció tilos nem csupán az egyes szakmákban, hanem már az új alkalmazottak toborzásakor is.

A keresetet benyújtók rámutattak, hogy a T-Mobile álláshirdetését például a platformon kifejezetten a 18 és 38 év közöttieknek mutatták meg. A Facebook szintén a vádlottak között lehet, mert a saját honlapján 21 és 55 év közöttieknek jelenített meg állásajánlatokat. A felperesek egyébként a Communication Workers of America nevű szakszervezet és három amerikai munkás: Linda Bradley, Maurice Anscombe és Lura Callahan, akiknek a kora 45 és 67 év között van.

Rob Goldman, a Facebook hirdetésekért felelős alelnöke megvédte az alkalmazott gyakorlatot. Összehasonlította az online reklámokat a magazinokban és a televíziókban megjelenő klasszikus ajánlatokkal, amelyek szintén az adott korosztály tagjait szólították meg, s úgy vélte, hogy egyetlen álláshirdetés sem lehet diszkriminatív csak azért, mert a Facebook vagy a Google oldalain bizonyos korosztályoknak szólnak. A T-Mobile elutasította a megjelent információk kommentálását, míg az Amazon egyáltalán nem válaszolt a felvetésekre.

Listázás a fórumban