Egyesülnek az iOS- és MacOS-appok

Egyesülnek az iOS- és MacOS-appok

2017. december 28. 23:36, Csütörtök
Az Apple is univerzális alkalmazásokat szeretne viszontlátni saját boltjában.

A Microsoft – pontosabban a Windows 10 – kapcsán ismerkedhettünk meg az univerzális appok fogalmával, amely a korábban szétágazó asztali- és mobilplatformok egyesítését hivatott megkönnyíteni, jelentősen leegyszerűsítve a külső fejlesztők dolgát. A jelek szerint az Apple követné ezt a példát, ők is egyetlen API-t kínálnának a jövőben.

A Bloomberg hírügynökség a cég terveit állítólag jól ismerőkre hivatkozva számolt be arról, hogy a jövőben itt is számíthatunk az univerzális alkalmazások megjelenésével, pontosabban azok kötelezővé tételével. Ennek értelmében mind az iOS, mind pedig a MacOS platformra írt appokból egyetlen változat lenne elérhető (nyilván mindkét online szoftverboltban egyszerre), ami elsősorban az utóbbi operációs rendszert használóknak kedvezne, mivel a cég (és a felhasználók) az elmúlt években egyértelműen a mobil kütyüket részesítették előnyben, vagyis a MacOS-re írt alkalmazások sokszor elhanyagolt állapotban, akár azonos néven, ám jóval kevesebb funkcióval elérhetők manapság.

Ehhez egy egységes API-ra lesz szükség, ami lehetővé tenné a külső fejlesztőknek, hogy egyetlen változatot írjanak az adott programból, ezt pedig mindkét platformon egyszerre tegyék elérhetővé. Ennek megvalósulása esetén a Mac számítógépeken, az iPhone telefonokon, valamint az iPad táblákon is valóban egyazon appok futnának, bár az még nem világos, hogy mindez kiterjedne-e az okosórák területére is. Egyesek szerint ez legalább olyan fontos változás lenne, mint amilyen annak idején az iOS megjelenése volt, bár a MacOS piaci részesedése nem nevezhető óriásinak.

Jó eséllyel jövőre valósulna meg az egységes rendszer, erről azonban addig minden bizonnyal még fogunk olvasni a világhálón.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások