Az Apple lassítja telefonjait, a többiek tagadnak

Az Apple lassítja telefonjait, a többiek tagadnak

2017. december 30. 14:16, Szombat
Szerintük erre az öregedő akkumulátorok miatt van szükség. A botrány a legrosszabbkor jött, egyébként is lanyhul az érdeklődés az iPhone iránt.

Az elmúlt napokban egyre szélesedett a botrány és a felháborodás az Apple és annak termékei körül, miután kiderült, hogy a cég szándékosan visszafogta egyes régebbi típusok teljesítményét, hogy megelőzze a nem kívánt problémákat. A riválisok szerint ők ilyet soha nem tennének, az Apple pedig igyekszik visszanyerni a bizalmat.

Egészen pontosan arról van szó, hogy az Apple a régebbi okostelefonok esetében (egészen az iPhone 6 és 6s Plus típusig bezárólag, beleértve az iPhone SE-t is) szántszándékkal, egy szoftveres frissítés révén visszafogta a teljesítményt. Erre szerintük azért volt szükség, mert a fokozatosan öregedő akkumulátorok már nem minden esetben tudták garantálni a folyamatos működést, ami különösen a legnagyobb teljesítményt igénylő feladatok közben fordulhat elő. Tényleges technikai akadályról van szó, az eljárást azonban nem kötötték a felhasználók orrára, amikor azt az iOS 10.2.1-es verziójával bevezették.


Most bocsánatot kértek és ígéretet tettek arra, hogy 2018 során az iPhone 6 és újabb típusok esetében (amennyiben erre valóban szükség van) mindössze 29 dolláros áron kicserélik az akkumulátort, emellett pedig egy újabb frissítéssel még több információt tesznek majd elérhetővé a felhasználók számára, hogy azok jobban követhessék az akkumulátor aktuális állapotát.

A fejlemények láttán persze rögtön megszólaltak a nagy riválisok, bár őket először egyes IT-portálok keresték meg, az esetleges reakciók reményében. A HTC és a Lenovo tulajdonában lévő Motorola határozottan leszögezték, hogy ők nem élnek ilyen megoldással, tehát az ő készülékeiken nem léptettek életbe hasonló eljárást. Szintén külső megkeresésre reagálva, a dél-koreai kontingens, vagyis a Samsung és az LG is kijelentette, hogy ilyet ők nem tennének, vagyis nem fogják vissza a teljesítményt az akkumulátorok életkora miatt.

Bizonyos szempontból az Apple-felhasználók még jól is járhatnak ezzel, bár még várniuk kell a szoftveres frissítésre, hogy megtudják, mikor vehetik igénybe a kedvezményes ajánlatot. A cég szerint nagyjából 500 ciklus után juthat el az akkumulátor a „cserére érett” fázisba, ezt azonban a készülékek tulajdonosai jelenleg még nem tudják ellenőrizni.


Az Apple a tizedik évfordulóra szánt új készülékével kétségtelenül nagyot akart robbantani a piacon, ám ez így már nem feltétlenül fog összejönni a cégnek. Az elmúlt hónapokban a gyártás lassú, fokozatos fellendüléséről írtunk, most pedig a piaci kereslet kapcsán a várttól elmaradó számok kerültek napvilágra. A karácsonyi ünnep alatt jelent meg egy előrejelzés az első negyedévre vonatkozóan, amiben a tajvani elemzők arról írtak, hogy az első három hónap során 35 helyett csak 25 millió telefont szállítanak majd le, ami elsősorban a gyengülő keresletnek lesz köszönhető – szerintük az iPhone X túlzottan magas ára nem felel meg a készülék által nyújtott funkcionalitásnak.

Egy másik jelentés szerint 30-ról esik majd 25 millióra a darabszám, amit azzal magyaráznak, hogy az iPhone 8 és 8 Plus a maguk alacsonyabb árával elviszik a vásárlók egy részét, míg az iPhone X nem hozott magával olyan forradalmi újításokat, amelyek folyamatos erős keresletet biztosítanának. Ehhez társulnak azok a pletykák, miszerint a Foxconn egyik üzemében hirtelen leállították a létszámbővítést, több kínai beszállító részvénye pedig rögtön süllyedésbe kezdett.

Nem sokkal később egy harmadik elemzői cég is közzétette saját anyagát, amely részben cáfolja a másik két beszámolót. Eszerint nem az iPhone X esetében lesz visszaesés, itt ugyanis az első naptári negyedévben is erős marad a kereslet, az Apple viszont csökkenteni fogja a másik két változat darabszámát, a korábban napvilágot látott 40 százalékos csökkentés tehát valós adat, ez azonban az iPhone 8 és 8 Plus típusra vonatkozik, mivel az OLED-panelek esetében nem változik a megrendelési szám. Az iPhone X decemberben a korábbinál nagyobb példányszámban áll rendelkezésre, amit persze a hagyományosan gyenge első negyedév követ majd – meglátjuk, mennyiben fog valóban zuhanást mutatni a piaci kereslet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások