Szerződést bonthat a Disney az Electronic Arts-szal?

Szerződést bonthat a Disney az Electronic Arts-szal?

2018. február 14. 15:15, Szerda
A pletykák szerint a Disney cseppet sem elégedett az EA által produkált Star Wars játékokkal és felmerült, hogy az Activision vagy a Ubisoft kapja a jogokat.

Ha most gyorsan levetkőzzük fan-mivoltunkat és csak a realitást nézzük, akkor az Electronic Arts eddig nem volt képes egyetlen normális Star Wars játékot sem kiadni, viszont számos olyan projektet tüntetett el, melyek valóban érdekesnek tűntek (elég csak az Empire at War folytatására, a Star Wars 1313-ra vagy éppen a Rebel Galaxy-ra gondolni). Ha ehhez hozzátesszük még, hogy mekkora botrány alakult ki a Star Wars: Battlefront 2 miatt és az eladások is jócskán az elvárt alatt vannak, akkor érthető az a hír, mely ma látott napvilágot.

A Disney ugyanis elkezdett más utakat keresni és kapcsolatba lépett az Activision illetve a Ubisoft vezetőivel és felmérte, mekkora érdeklődés mutatkozik a Star Wars játékok fejlesztési jogai iránt. Mondanunk sem kell, hogy hatalmas, hiszen egy jól összerakott Star Wars játék milliókat hozhat az adott cég számára és ezt feltehetően a kiszemelt kiadók is pontosan tudják. Mindenesetre a cégek hivatalosan nem nyilatkoztak még az ügyben, de feltehetően hamarosan valaki kiáll a nyilvánosság elé - akár maga az Electronic Arts - és akkor tisztábban láthatunk a kérdésben. Addig marad a "se megerősíteni, se megcáfolni nem szeretnénk" frázis.

És hogy miért gondolkodhat a Disney a jogok visszavételében? A szerződés, melyet a két cég kötött egymással elvileg tartalmaz egy olyan kitételt, hogy amennyiben a Disney nem elégedett azzal, ahogy az Electronic Arts kezeli a jogokat vagy a programok minősége nem éri el az elvárt szintet, akkor jogában áll egyoldalúan, extra költségek nélkül felbontani a megállapodást. És az elégedetlenség valóban jelen van, bármennyire is számítottak a rajongók egy újabb Knights of the Old Republic részre vagy egy Dead Space-szerű akciójátékra a messzi, messzi Galaxisban. Ráadásul öt év alatt csak két Battlefront-rész jött ki, ami azért elég szerény mennyiség.

Ugyanakkor az Activision, mint lehetséges kiadó is kérdéseket vet fel, bár a Blizzard bizonyára zseniális RPG-t tudna készíteni a Star Wars univerzumban és a Call of Duty-k világában mozgó hármas (Treyarch, Sledgehammer, Infinity Ward) is össze tudna dobni egy fogyasztható FPS-t. Ám a Transformers vagy éppen korábban a Marvel jogokkal sem tudtak túl sok értelmes dolgot kezdeni, így itt van egy kis félelem. A legjobb választás talán a Ubisoft lenne és egy Assassin's Creed: Death Star vagy Heroes of Force & Empire bizonyára jó fogadtatásban részesülne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások