Nem lakható a szomszédos exobolygó

Nem lakható a szomszédos exobolygó

2018. március 7. 23:01, Szerda
Ennek esélyét a hatalmas napkitörések minimalizálják.

Még 2016-ban számoltunk be arról, hogy a hozzánk legközelebbi, szomszédos csillagrendszerben is lakható bolygó lehet. Ennek esélyét ugyan azóta némileg kétségbe vonták, egy új megfigyelés azonban szinte teljesen minimalizálja az élet jelenlétének valószínűségét.

A Proxima b névre keresztelt égitest ugyan megfelelő távolságra kering csillagától, egy szakemberekből álló csoport azonban a chilei ALMA-antennahálózat segítségével most egy olyan jelenséget vizsgált meg, amely komoly gátat jelent az élet megjelenése, illetve annak megmaradása szempontjából. Kiderült ugyanis, hogy a Proxima Centauri 2017 márciusában egy olyan méretes napkitörést produkált, amely a Napnál megfigyelt legnagyobbakhoz képest is tízszeres eltérést mutatott. Ennek következtében a bolygó felszínét hatalmas mennyiségű sugárzás érte el, így nem sok minden maradhatott ott életben – amennyiben pedig a hosszú évmilliárdok során számos alkalommal került sor ilyen kitörésekre, ennek esélye valóban minimálisnak mondható.

Maga a kitörés az M-típusú törpecsillag fényességét annak ezerszeresére növelte, mintegy 10 másodpercen keresztül. Ezt egy kisebb példány előzte meg, de a teljes jelenség mindössze 2 percig tartott, miközben az ALMA révén tavaly január és március között nagyjából 10 órán keresztül figyelték meg a csillagot. Korábban, még tavaly novemberben, egy másik munkát is közzétettek, amely az átlagos fényesség megfigyelésén alapult, akkor (más kutatók) arra következtettek, hogy több, porból álló öv is jelen lehet a rendszerben, hasonlóan a miénkhez, amely az aszteroida- és a Kuiper-övvel büszkélkedik, itt azonban a most megjelent anyagban ezt kétségbe vonták, szerintük erre semmilyen jel nem utal.

Ugyanígy kétséges, hogy egy több bolygóból álló népes család lenne jelen a Proxima Centauri rendszerében, erre ugyanígy nem utalnak az eddig megismert információk. Mindazonáltal némileg ingoványos területen vagyunk, hiszen korábban az ALMA által használt tartományban nem figyeltek meg hasonló, M-típusú törpéket, így bőven van mivel bővíteni a tudástárat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások