Légifotók elemzésében segít a Pentagonnak a Google

Légifotók elemzésében segít a Pentagonnak a Google

2018. március 8. 16:59, Csütörtök
Az amerikai védelmi minisztérium a robotrepülőgépes megfigyelésekből származó adatok átkutatásában számít a cégre.

A Google a pilóta nélküli légi járművek által készített felvételek automatizált elemzésében segíti a szaktárcát. A Maven projekt már tavaly április óta fut, de a résztvevőknek eddig sikerült szinte teljesen titokban tartaniuk. Az első információk csak a múlt héten szivárogtak ki a Google egyik belső levelezőlistáján folytatott vitának köszönhetően. Az Algorithmic Warfare Cross-Functional Teamnek (AWCFT) is nevezett program célja az, hogy a gépi tanulás segítségével kutassa át a drónok által készített digitális fotókat és videókat, továbbá felismerje az álló- és a mozgóképeken szereplő objektumokat, például az autókat.

A Gizmodo értesülései alapján a Google néhány munkatársa felháborodással fogadta, hogy a társaság komoly erőforrásokat fordít a fegyveres erők megfigyelési műveleteinek a támogatására. Mások úgy vélték, hogy a projekt komoly etikai kérdéseket vet fel a gépi tanulási technológia fejlesztésével és alkalmazásával kapcsolatban. Az óriáscég egyik szóvivője elismerte, hogy interfészeket biztosítottak a Pentagon számára a TensorFlow rendszerhez, amely a vállalat gépi tanuláshoz kapcsolódó nyílt forráskódú programkönyvtára. Mindez a nem titkos adatok esetén segít a védelmi minisztériumnak a különböző objektumok felismerésében. A technika megjelöli azokat a képeket, amelyeken bizonyos tárgyak azonosíthatók.

A szóvivő egyetértett abban, hogy a gépi tanulás katonai alkalmazása természetesen aggályokat vet fel. Elmondása szerint a témáról mind a vállalaton kívül, mind azon belül sokat beszélnek és külön irányelveket, illetve biztonsági intézkedéseket dolgoztak ki a technika használatára. A Gizmodo rámutatott, hogy a Google segítsége korlátozott lehet, mivel - a Microsofttól és az Amazontól eltérően - nem rendelkezik olyan külön a kormányzati létesítmények számára fenntartott felhőkörnyezetekkel, amelyekkel titkos adatokat lehet feldolgozni. Mindez azt jelenti, hogy a társaság érzékeny információkat nem elemezhet. A Pentagon célja ettől függetlenül az, hogy felhasználja a drónokkal készített anyagok automatizált elemzéseit a Szíriában és Irakban folytatott terrorizmus ellenes harcban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások