Csökkennek az SSD-árak

Csökkennek az SSD-árak

2018. március 13. 07:15, Kedd
A gyártók szembesültek azzal, hogy az áremeléseik miatt visszaesett a kereslet az adattárolók iránt, ezért kénytelenek árat csökkenteni.

A DRAMeXchange arról számolt be, hogy az SSD-meghajtók gyártói mérsékelték az áraikat azért, hogy ösztönözzék a 3D-NAND chipeken alapuló készülékek megvásárlását. A piackutatók úgy vélik, az OEM-szektorban (Original Equipment Manufacturer, tehát a márkátlan, konfigurációkba szánt alkatrészeknél) a kliens SSD-k árai az aktuális negyedévben 3-5 százalékkal csökkenhetnek a SATA-s modellek és 4-6 százalékkal a PCI Express felületen kommunikáló modellek esetében.

Alan Chen, a DRAMeXchange kutatási igazgatója elmondta, hogy a trendnek köszönhetően az idén 50 százalék fölé nőhet az SSD-meghajtóval rendelkező notebookok aránya és a folyamat a második negyedévben is folytatódhat, mert túl sok lesz a piacon elérhető termék. Jelenleg az új notebookoknak csupán a 45 százalékában van SSD. A NAND-chipeket gyártó cégek az elmúlt időszakban növelték a termelésüket és folyamatosan bővítik az üzemeiket. A kereslet ugyanakkor csak nagyon kis mértékben nőhet.

Az átlagos tárolókapacitás is emelkedhet és a 256 gigabájtos modellek válhatnak az fő termékekké. Az 512 gigabájtos változatok csak 2019-ben vagy 2020-ban léphetnek elő meghatározó modelleké. A szakemberek arra is számítanak, hogy egyre gyorsabb PCI Express felületen kommunikáló SSD-k jelenhetnek majd meg és terjedhetnek el. Tavaly az ilyen modellek aránya a notebookok esetében körülbelül 30 százalék volt, idén ez az arány 50 százalékra nőhet. Most még a SATA-s modellek a meghatározók.

Általánosságban elmondható, hogy a kliens-SSD-k területén egyre uralkodóbbá válnak a TLC-3D-NAND chipek és az idén a piaci részesedésük elérheti akár a 70 százalékot is. A nagyobb tárolókapacitásról és a csökkenő gigabájtonkénti árakról az új QLC-3D-NAND chipek gondoskodhatnak, amelyeket a második félévtől kezdenek majd el sorozatban gyártani. Az új információk megerősítették a tavalyi decemberi hírt, miszerint az év elején csökkenhetnek az SSD-árak. Ugyanakkor akkor a DRAMeXchange munkatársai azt közölték, hogy ugyan néhány hónapra mérséklődhetnek az árak, de az erős kereslet miatt ez csak viszonylag rövid ideig fog tartani. Szerintük őszre és télre ismét hiány lehet a flashmemória-chipekből.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások