Finnország bevásárolta magát a Nokiába

Finnország bevásárolta magát a Nokiába

2018. március 17. 09:41, Szombat
Szerintük ez jó befektetés, de a hazai tulajdonrészt is növelni akarták.

A finn kormány érdekes lépésre szánta el magát az év elején, amelynek pontos eredményeit csak most tették közzé. Eszerint kisebb tulajdonrészt szereztek a Nokiában, hogy némileg növeljék a hazai hányadot, de egyben kitűnő befektetésként is gondolnak erre.

A hivatalos bejelentés szerint a kormány 844 millió eurót költött a tranzakcióra, amelynek révén egészen pontosan a konglomerátum 3,3 százalékát szerezték meg. Leszögezték, hogy nem kívánnak igazgatótanácsi székhez (képviselethez) jutni, de úgy érezték, hogy túl alacsony a nemzeti tulajdonrész, így kívánatosnak tartották annak növelését. Hozzátették ehhez, hogy nincs szó a mobiltelefonos üzletágról, hiszen ezért egy másik cég, a HMD Global felel (amely egyre-másra mutatja be új megoldásait), ehelyett a telekommunikációs hálózati eszközökre fókuszáló anyacég iránt érdeklődnek, amely egyébként egyben az ország legnagyobb vállalata, 6300 ottani alkalmazottal, amelyet további 95 ezer munkavállaló egészít ki a világ több részén.

A kormány saját befektetési alapján keresztül hajtotta végre a tranzakciót, három másik hazai cégen belüli részesedését csökkentve, hogy meglegyen a pénz erre. Ezzel jelentős tulajdonossá váltak, ám ez a tulajdonosi kör nagyon szétaprózódott, hiszen a legnagyobb hányaddal rendelkező entitás az amerikai Blackrock a maga 6,2 százalékával – 3 nagy finn nyugdíjalap pedig 3 százalék alatti részesedéssel képviselte eddig a hazai hányadot. Fontos tényezőként jegyzik meg, hogy a Nokia egykori mobiltelefonos első helyének elvesztése, majd pedig a telefonos részleg eladása komoly hátráltató tényező volt az egész országra nézve, amely többek között emiatt stagnált nagyjából egy évtizeden keresztül – most azonban a hangsúly nyilván az 5G és az egyéb technológiák fejlesztésén van.

A finn lépést némileg meglepőként értékelik, ám kormányzati részről kihangsúlyozták, hogy a jelentős vállalatokat szeretnék jelentős mértékben hazainak megtartani – a Nokia elsősorban nemzetközi szereplő és külföldi kezekben van, ám ez a jövőben változhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások