Beültethető bioszenzorok

Beültethető bioszenzorok

2018. március 22. 13:21, Csütörtök
Egy tengerentúli cég olyan beinjekciózható eszközöket fejlesztett ki, amelyek tökéletesen beépülnek a szervezetbe.

A Profusa nevű amerikai vállalat által megálmodott bioszenzorok különböző egészségügyi adatokat képesek kiolvasni a szervezetből, majd azokat továbbítják egy mobiltelefonnak vagy felhőszolgáltatásnak. A Lumee nevű megoldás hajlítható, olyan kicsi, mint egy rizsszem, a hossza 5 mm, a szélessége fél mm; s olyan hidrogél borítja, amely nem aktiválija az immunrendszer védelmi reakcióit. Az új technológia első egészségügyi alkalmazását, a Lumee Oxygen Platformot már engedélyezték Európában.

Natalie Wisniewski, a Profusa társalapítója és technológiai vezetője kifejtette, hogy a különböző fitneszkarkötők és más viselhető termékek bepillantást engednek a szívritmusba, a légzésbe és más fizikai mérési adatokba, de nem adnak információkat a legfontosabb egészséggel kapcsolatos dologról: a test kémiájáról. A saját fejlesztésű szenzortechnológiájuk segítségével egy olyan megoldást tudnak bemutatni, amelyben ott a potenciál arra, hogy megvalósuljon a személyre szabott gyógyítás. Mindez szerintük a teljes egészségügyi menedzsmentet forradalmasíthatja.


A menedzser rámutatott, hogy a piacon jelenleg kapható bioszenzoroknak van egy komoly problémájuk: az immunrendszer idegen testekként azonosítja azokat és gyulladási reakcióval reagál rájuk. Mindez azt eredményezi, hogy heg alakul ki körülöttük és az leárnyékolja a szenzorokat, így azok nem tudják pontosan mérni a szervezetben zajló kémiai folyamatokat. Egy idő után pedig az érzékelők egyszerűen nem működnek.

Az ő fejlesztésüknél mindez másként történik, mert nincs hegesedés sem egyéb immunválasz, s így lehetővé válik az egészségügyi adatok hosszú távú és folyamatos ellenőrzése. Az adatok kiolvasásához egy külön optikai eszközre van szükség. A készülék elhelyezhető a bőrön vagy tartható kézben is, de lehet akár egy okostelefon is. Az adatok elküldhetők akár egy egészségügyi szolgáltató digitális felhőjébe és ott a segítségükkel létrehozható egy titkosított személyes profil.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások