Cambridge Analytica-ügy - átfogó változtatások kellenek

Cambridge Analytica-ügy - átfogó változtatások kellenek

2018. március 28. 08:55, Szerda
Az Apple vezetője azt szeretné, ha komoly változások történnének.

Tim Cook, a kaliforniai cég vezérigazgatója egy pekingi gazdasági konferencián kiemelte, hogy a Cambridge Analytica botrány miatt világossá vált a számára, hogy mélyreható változásokra van szükség és szükség van bizonyos szabályozásra. A menedzser álláspontja alapján egyáltalán nem lenne szabad tudni valakiről, hogy mikre keresett rá az évek során az interneten, kik a barátai és azok ismerősei, milyen dolgokat szeret és miket nem, s melyek az élete intim részletei.

Cook emellett kifejtette: már több éve aggódik amiatt, hogy az emberek úgy adják ki az adataikat, hogy pontosan nem is tudják, hogy mit tesznek. Az is aggodalommal tölti el, hogy az adatokból létrehozott részletes profilok valamikor komoly gondokat okozhatnak és az emberek hihetetlenül idegesek lesznek amiatt, hogy ez egyáltalán megtörténhetett a tudtuk nélkül. Az külön dühítő, hogy ez az előrejelzés már többször valósággá vált.

Virgina Rometty, az IBM vezetője a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a közösségi hálózatokat használóknak az eddiginél sokkal nagyobb beleszólást kellene biztosítani abba, hogy eldönthessék, mi történhet az adataikkal. Az információk ugyanis azok tulajdonát képezik, akiktől származnak és azoknak a személyeknek meg is kell adni az esélyt arra, hogy megtilthassák a nem megfelelő felhasználást.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások