Nem gátolhatja Donald Trump a tweetjei megtekintését

Nem gátolhatja Donald Trump a tweetjei megtekintését

2018. május 25. 12:02, Péntek
A politikus eddig a Twitteren előszeretettel törölte a neki nem tetsző követőket. Ezt a jövőben már nem teheti meg.

Naomi Reice Buchwald New York-i bíró ítéletében kimondta, hogy Donald Trump amerikai elnökként senkit sem akadályozhat meg abban, hogy kövesse a Twitter-fiókját. Az ilyen lépések ugyanis sértik az amerikai alkotmány első módosításában biztosított szólásszabadsággal kapcsolatos jogot. Bár a politikusnak szintén van véleménynyilvánítási joga, de ennek gyakorlása közben nem korlátozhatja mások ugyanilyen jogát.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy Donald Trump - a közösségi médiacsapata segítségével - törölte a neki nem tetsző személyek hozzáférését a Twitter-oldalához, majd blokkolta a hozzáférésüket a fiókhoz, mert bíráló megjegyzéseket fűztek a bejegyzéseihez vagy gúnyolódtak rajta. Így Trump tweetjeit ezek a személyek nem tudták elolvasni és megjegyzéseket sem fűzhettek azokhoz.

A bírónő az ítélet indoklásában azt írta, hogy egy amerikai hivatalos személy sosem blokkolhatja valakinek a tartalom-hozzáféréseit kizárólag az illető politikai nézetei miatt. Emellett mindenki számára engedélyezett az, hogy szabadon mozogjon azokon a digitális platformokon, amelyeken az amerikai állam jelen van. Ez a kitétel pedig tökéletesen illik a politikus elnöki Twitter-fiókjára, hiszen számos politikai bejelentést tesz ott, éppen ezért az egy nyilvános fórum. Az ítélet abban az ügyben született, amelyben a felperes a New York-i Columbia Egyetemhez tartozó Knight First Amendment Institute volt. Az intézmény a keresetét tavaly júliusban nyújtotta be és ahhoz csatlakozott hét magánember is.

Donald Trump Twitter-fiókjának jelenleg 52,2 millió követője van. Az aktuális elnöknek van egy hivatalos Twitter-fiókja is, amelyet 23,2 millióan követnek. Az ugyanakkor tisztázatlan, hogy a két fiók követői közül hány a valódi személy és mennyi a bot, vagy hogy mekkora a kettő között az átfedés. Ezenkívül azt sem lehet tudni, hogy hány embertől tagadták meg azt, hogy betekinthessen a politikus tweetjeibe, illetve megjegyzéseket fűzhessen azokhoz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások