A történet: Színészi parádézással a gyer­mek­molesztálás ellen

A történet: Színészi parádézással a gyer­mek­molesztálás ellen

2018. május 29. 22:24, Kedd
Jennifer Fox saját igaz története alapján készítette el író-rendezőként A történet című filmet, amely Magyarországon az HBO GO felületén látható. A gyermekmolesztálási esetet bemutató alkotás témája és hatásossága miatt akár még a következő Oscar-szezon esélyesei közé is beférkőzhet.

Van az az érzés, amelyet leginkább vidámparkokban, hullámvasúton ülve lehet megtapasztalni. Azokban a pillanatokban keletkezik, amikor a nagy élményt indító zuhanás előtt percekig vonják fel a kocsikat a meredek sínpályán, ezzel készítve elő az attrakciót. A hullámvasúton ülő lelkes vendégek gyomra egyre jobban összeszűkül, ahogy pedig közelednek az emelkedő csúcsához a kezdeti izgalom helyét lassacskán félelem váltja fel. Hasonló hatással bír Jennifer Fox rendezése is. Habár fő témáját, a gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatás bűnét már a történet bevezetőjében sem rejti véka alá, a tálalás eleinte kifejezetten könnyed filmdrámát vázol fel. Ám ahogy telnek a percek, a forgatókönyv lapjai pedig fogyatkoznak, úgy lesz a bonyodalom egyre durvább és fajsúlyosabb, egy idő után pedig egyenesen megrázó.


A megtörtént esetet feldolgozó sztori főhősnője Jennifer Fox (Laura Dern). Sikeres riporterként dolgozik, szakmáját még egyetemi pódiumról is oktatja. Miután édesanyja (Ellen Burstyn) megtalálja a nő kislánykorából származó fogalmazást, a múlt kísértetei előtörnek, a csontvázak kiborulnak a szekrényből. Jennifer kutatni kezd saját, megfakult gyermeki múltja után. Fejében próbálja összerakni az emlékeket, amelyek évtizedeken át alig jutottak eszébe, miközben felkeresi gyerekkora fontos szereplőit. Célja, hogy válaszokat kapjon. Hogy megtudja, mit akart tőle az a bizonyos, sokkal idősebb férfi azon a nyáron, a lovastáborban.

Laura Dern higgadt profizmussal kelti életre a főhősnőt, akinek karakterét, nyilván egyfajta önarcképként, Fox remekül írta meg. A színésznő kiválóan tálalja a kezdetben magabiztos, ám aztán egyre nyugtalanabbá váló, sokszor tagadásba menekülő, majd elszántan a régmúlt nyomába eredő Jennifer kálváriáját. Kiváló partnerek asszisztálnak neki: Ellen Burstyn játszi könnyedséggel hozza a vívódó édesanya figuráját, Elizabeth Debicki pedig Jennifer gyerekkori emlékeiben, a párhuzamos történetszálként jelenlévő flashback-rendszerben tűnik fel, mint a kislány nyári időtöltésének otthont adó lovasbirtok tulajdonosa, Mrs. G.


Igen, ez egy visszatekintésekben gazdag történet. A produkció összképén érezhető, hogy Fox számára kemény feladat volt a jelenben és a múltban játszódó jelenetek összhangjának megteremtése. A játékidő első harmadában a cselekményvezetés tempója meg-megbicsaklik, a film kiesik az ütemből, elengedi a néző kezét, és belaposodik. Ám valahol az alkotás felénél, mintha a készítők hirtelen ráéreztek volna a titok nyitjára, gyors iramban összeáll a kép. A visszatekintések és a jelenben zajló, nyomozásos szál mozzanatai egységes egésszé kovácsolódva viszik előre a történetet.

Ebben fontos szerep jut a főhősnő karakterének. Jennifer, mivel riporter, oknyomozó szemmel igyekszik felgöngyölíteni a saját gyermeki énje ellen elkövetett vétket, ezáltal a forgatókönyvnek lehetősége nyílik arra, hogy a hasonló módszerrel operáló filmeknél sokkalta erősebben fogja össze a két idősíkot. Mivel az emlékek megkoptak az évtizedek alatt, a múlt képlékennyé vált. A főhősnő ezért gondolatban interjút készít a fiatal Mrs. G-vel, és tizenhárom éves önmagával. Ezek a jelenetek erőteljes pszichológiai vonalat hoznak az összképbe. Izgalmas, sokrétű élmény jön létre, hiszen a konfliktus megoldása érdekében tett erőfeszítés nem csak a való világban, hanem a főszereplő elméjében is zajlik.


Jennifer Fox filmje hatásos és emberközeli. Megdöbbentő és gyomorforgató. Nehéz témájáról kendőzetlen, naturális keretek között beszél, földhözragadt, hétköznapiságot sugalló jelenetkoreográfiáival pedig felhívja a figyelmet arra, hogy gyakori, valós problémáról van szó, amelyet nem szabad a szőnyeg alá söpörni.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A történet (The Tale)
amerikai dráma, pszichojáték, 110 perc, 2018

Rendező: Jennifer Fox
Producer: Mynette Louie, Jennifer Fox, Sol Bondy, Oren Moverman
Operatőr: Ivan Strasburg, Denis Lenoir
Forgatókönyvíró: Jennifer Fox

Jennifer - Laura Dern
Jenny - Isabelle Nélisse
Nettie - Ellen Burstyn
A fiatal Bill - Jason Ritter
A fiatal Mrs. G - Elizabeth Debicki
Bill (idős)- John Heard
Mrs. G. (idős) - Frances Conroy


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások