Szerves vegyületeket találtak a Marson

Szerves vegyületeket találtak a Marson

2018. június 10. 09:35, Vasárnap
A metán váltakozó szintjével együtt ezek az életnek megfelelő körülményekre utalnak.

A NASA már jóval a sajtótájékoztató előtt beharangozta, hogy nagy bejelentésre készülnek: eszerint a Curiosity marsjáró révén komoly eredményeket értek el, a kielemzett adatok pedig arra utalnak, hogy a vörös bolygó valóban az életnek adhatott otthont.

A közleményben mellékelt videóból kiderül, hogy két fontos előrelépést értek el az elmúlt időszakban. Az egyik csoport a fúrások révén arra a következtetésre jutott, hogy egy 3,5 milliárd éves múltra visszatekintő kőzetben szerves anyagok vannak jelen, a Sample Analysis at Mars (SAM) névre keresztelt műszer ugyanis a begyűjtött mintákban szenet tartalmazó molekulákra bukkant, amelyek egy részében kén volt jelen, míg mások bonyolultabb szerkezetet mutattak fel. A szerves molekulák persze önmagukban még nem jelentik az élet egykori jelenlétét, itt egyelőre a biológiai helyett a kémiai fázisban járunk, de nagyon úgy tűnik, hogy a régmúltban valóban az életnek megfelelő körülmények alakulhattak ki és voltak jelen a Gale-kráterben, amely akkor egy méretes tó volt.


A másik csoport nagy eredménye a metán váltakozó szintjének kimutatása, amely a jelek szerint szezonálisan ciklikus adatokat jelent. Erre egyelőre nincs magyarázat, tehát nem tudjuk, hogy miért következik be ciklikusan a nagyjából háromszoros eltérés a metán szintjében, de érdemes leszögezni, hogy ez sem feltétlenül jelenti az élet kialakulását és annak nyomait. A Földön a felszín alatti vulkánok és a kőzet interakciójából is létrejöhet metán, amelyet azután bizonyos földalatti baktériumok fogyasztanak el, de a Mars esetében egyelőre nincs bizonyítékunk hasonló baktériumok létezésére. Mindazonáltal az eredmény nagyon izgalmas, hiszen korábban úgy vélték, hogy a bolygó beljese szintén halott, a ciklikus folyamat viszont arra utal, hogy a metán termelése jelenleg is zajlik.

Az elkövetkező időszakban az eddigi adatok visszaigazolására, valamint azok részletes magyarázatára kerülhet sor, itt többek között arra is választ kell találni, hogy pontosan mely szerves molekulák voltak jelen a kőzetben, mielőtt a Curiosity műszere kissé megsütötte azt. A Mars2020 további mintákat gyűjthet majd be, ezek egy része a Földre is visszakerülhet, hogy itt vizsgáljuk meg azokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások