Új korszakban él az emberiség

Új korszakban él az emberiség

2018. július 23. 17:45, Hétfő
A jelenkort a klíma változása alapján osztották fel új földtörténeti korszakokra.

A Nemzetközi Rétegtani Bizottság (ICS) a napokban jelentette be, hogy a geológiai időskála még részletesebb változatát hagyták jóvá, erre pedig anyaszervezetük is rábólintott. A szakemberek három új korszakot határoztak meg, amelyek már nemcsak klimatikus, de kulturális változásokat is eredményeztek.

A hivatalos bejelentés szerint a holocén három fő korszakra osztható. A mintegy két és fél millió évvel ezelőtt kezdődött, majd pedig 12 ezer évvel ezelőtt lezárult pleisztocén kort követő jelenkor a grönlandi szakasszal indult el, amely 11700 évvel előtt kezdődött, mégpedig egy erős felmelegedéssel, amely egyben véget vetett az utolsó jégkorszaknak – erről különböző grönlandi jégminták tanúskodnak. Ezt 8300 évvel ezelőtt váltotta fel a Northgrippian, amely egy hirtelen lehűléssel köszöntött be, nagy valószínűséggel kanadai gleccserek olvadásával, ahogy édesvíze később módosította az óceáni áramlásokat. Az új Meghalayan korszak 4200 évvel ezelőtt indult el, amely viszont már komoly kulturális változásokkal is összeköthető.


Ekkor került ugyanis sor több ősi civilizáció összeomlására, valamint egy nagyon komoly vándorlási hullámra, amely nemcsak a Földközi-tenger medencéjében, Egyiptomban, Görögországban, Szíriában, Palesztínában és Mezopotámiában, de az Indus-völgyben, valamint a Jangce völgyében is kimutatható. A nagy szárazság és a lehűlés lenyomata emellett mind a 7 kontinensen jelen van, ezzel egy valóban egyedülálló változást regisztrálhatunk, amely már nem pusztán a klímához köthető. A tengerfenékről, a tavak mélyéről, a gleccserek jegéből, valamint egyéb leletekből is egyértelmű átalakulás igazolja az új beosztás szükségességét, amit végül az International Union of Geological Sciences (IUGS) illetékesei is jóváhagytak.

Eközben tovább folyik a vita arról, hogy az emberiség által a környezetre gyakorolt hatások miatt érdemes-e egy még újabb kor meghatározása és bevezetése – erre egyelőre nem került sor.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások