A Pentagon reagált a Strava- és a Polar-botrányra

A Pentagon reagált a Strava- és a Polar-botrányra

2018. augusztus 8. 17:35, Szerda
Az amerikai védelmi minisztérium új szolgálati utasítást adott ki.

A szaktárca megtiltotta a katonáknak az olyan fitneszalkalmazások használatát, amelyek rendelkeznek GPS funkcióval és ezáltal lehetővé teszik a tartózkodási hely meghatározását. Ezek a programok ugyanis a személyes fitneszadatok mellett mindenkivel megismertethetik a titkos katonai létesítményekkel, az egységek erejével és a napi rutintevékenységekkel kapcsolatos információkat is. Ez pedig alapvetően veszélyeztetheti a bevetéseket.

A Pentagon feljegyzése alapján a fegyveres erők tagjainak tilos földrajzi funkciókat és geolokációs funkciókat használniuk a kormányzati és nem kormányzati eszközökön, alkalmazásokon és szolgáltatásokon a működési területeken kijelölt helyeken. A tilalom azonnal hatályba lépett. (Az amerikai védelmi minisztérium tavaly 2500 darab GPS-szes funkcióval ellátott Fitbit készüléket vásárolt a katonák számára. Az elképzelés az volt, hogy a fitneszkarkötők segíthetnek a túlsúllyal küzdő katonáknak a fogyásban.) A Pentagon egyébként különleges törlési keresetek segítségével eltávolíttathatja a Strava Heatmap rendszeréből az érzékeny adatokat. Más szolgáltatások is kínálnak ilyen lehetőségeket, például a Google Térkép kérésre manipulálja a műholdas felvételeket. A szaktárca szerint ez azonban önmagában nem elegendő, ezért volt szükség a tilalom bevezetésére.

Januárban ismertté vált, hogy az amerikai katonai létesítmények és a hadsereg tagjainak az épségét is veszélyeztethetik az okostelefonos fitneszalkalmazások, amelyek térképen jelölik a felhasználók mozgását. Az interneten nyilvánosan hozzáférhető térképen a Szíriában, Irakban és Afganisztánban állomásozó amerikai katonák futóútvonalait, valamint a katonai szempontból érzékeny amerikai létesítmények helyzetét is ki lehet venni. Júliusban pedig a De Correspondent és a Bellingcat közös vizsgálata kimutatta, hogy a Polar nevű cég alkalmazásprogramozási interfésze komoly kockázatot jelenthet a fegyveres erők tagjainak, azok hozzátartozóinak és a kémeknek. A Polar ugyanis átfogó hozzáférést engedélyez a felhasználói adataihoz, ezáltal nem csupán egyes személyek kerülhetnek veszélybe, hanem a titkos állami létesítmények is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások