Egységes mobiltöltőket akar az EU

Egységes mobiltöltőket akar az EU

2018. augusztus 12. 22:33, Vasárnap
Ennek érdekében pedig felmérik a költségeket és a várható előnyöket.

Az Európai Unió hosszú ideje törekszik arra, hogy egységes platformot nyújtsanak a felhasználóknak, legalábbis ami a különböző hordozható kütyük töltőit illeti. Eddig nem sok sikert mutathattak itt fel, ám most egy új anyaggal igyekeznek megkönnyíteni a feladatot, mind a gyártók, mind pedig a törvényhozók számára.

Hírügynökségi jelentés szerint a közösség versenyügyi biztosa, Margrethe Vestager, közölte a napokban, hogy hamarosan egy részletes tanulmányban foglalják majd össze azon várható költségeket és az előnyöket, amelyek az egységesítő törekvések esetleges sikeres kimenetele esetén valósulnának meg. Ettől azt remélik, hogy együttműködésre bírják majd a nagyobb gyártókat, hiszen az ő beleegyezésük feltétlenül szükséges a terv megvalósításához – itt biztosítani kell azt, hogy senki nem igyekszik majd kibújni a kötelezettségek alól. A jelenlegi, önkéntes alapon való kooperáció nem hozta meg a kívánt áttörést, ezért tartják elkerülhetetlennek a további erőfeszítést.

Az anyagban ők maguk is elismerik, hogy hosszú ideje tart már a próbálkozás, amely nem hozta meg a sikert. 2009-ben ugyan összesen 14 nagyobb gyártó írt alá egy, az együttműködési szándékot rögzítő memorandumot, ez azonban semmilyen gyakorlati eredménnyel nem járt, így a 2011-es határidőre sem sikerült létrehozni az egységes platformot. Napjainkban az USB Type-C szabvány fokozatos elterjedése jelenti az okot a reményre, itt azonban a különböző gyorstöltő platformok együttes jelenléte bonyolítja a helyzetet, az USB-PD szabványnak való megfelelés pedig eddig nem volt kiemelt szempont, hiszen a Qualcomm Quick Charge névre keresztelt technológiája is csak a negyedik generáció esetében garantálja ezt.

Az európai bizottság becslése szerint csak a használt töltők 51 ezer tonna e-hulladékot tesznek ki évente, itt pedig lehetségesnek vélik a konkrét lépések megtételét, amennyiben az iparági szereplőket nem tudják finoman rávenni az együttműködésre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások