EU - decembertől jöhet a tartalomkvóta

EU - decembertől jöhet a tartalomkvóta

2018. szeptember 5. 09:53, Szerda
Az Európai Unió gőzerővel dolgozik a stream-szolgáltatókra vonatkozó új előírásokon.

A többek között a Netflixet és az Amazont is érintő új tartalomkvóta-irányelv lényege, hogy az Európában is működő stream-szolgáltatók köteles lesznek legalább 30 százalékban európai gyártású tartalmakat kínálni. Az új csomag várhatóan decemberre készül el - mindezt Roberto Viola, az Európai Bizottság kommunikációs hálózatokért, tartalmakért és technológiákért felelős igazgatója nyilatkozta a Variety amerikai film- és szórakoztatóipari portálnak.

Decembertől 20 hónapjuk lesz az európai uniós tagállamoknak arra, hogy az új irányelvet átültessék a nemzeti jogrendszerükbe. Miután nem rendeletről, hanem irányelvről van szó, ezért az egyes tagországoknak lesz némi mozgásterük. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy a tagállamok nem 30, hanem például 40 százalékos kvótát állapítanak majd meg, miként az is, hogy bizonyos tagországokban a stream-szolgáltatókat arra fogják kötelezni, hogy meghatározott összegeket fizessenek be a nemzeti filmtámogatási alapokba.

Viola hozzátette, hogy a Netflix már most is nagyon közel van a 30 százalékos kvótaarányhoz. Az Európai Bizottság októberben akar hivatalos adatokat közölni arról, hogy milyen nagy az európai uniós gyártású tartalmak aránya az egyes stream-szolgáltatók műsorainak tekintetében. A Netflix, az Amazon, a Prime és a Maxdome egyelőre nem kommentálta a tervet, az igazgató pedig leszögezte, hogy már csak a végső szavazást kell megejteni, de az puszta formalitás.

Az ötlet egyébként már 2016-ban felmerült, de akkor még arról volt szó, hogy a kínált tartalmak 20 százalékának kell európai gyártásúnak lenniük. A tervezet gyakorlatilag a 2010-ben bemutatott audiovizuális médiaszolgáltatási (AVMSD) irányelv módosítása, s kötelezővé tenné az európai filmek, sorozatok és más műsorok támogatását, ráadásul ezeket az alkotásokat a frekventált műsorsávokban kell majd elhelyezni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások