Nagyon sok energiát emészt fel a bitcoin bányászása

Nagyon sok energiát emészt fel a bitcoin bányászása

2018. november 8. 15:37, Csütörtök
A virtuális fizetőeszköz megtermelése egyáltalán nem mondható gazdaságosnak.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a népszerű digitális pénz bányászata egyáltalán nem olcsó mulatság, de most ismertté vált az is, hogy ez a tevékenység rengeteg energiát emészt fel. Az Ohio állambeli Oak Ridge Institute munkatársai a tanulmányuk keretében azt vizsgálták, hogy mennyi energiába kerül a bitcoin termelése és ezt összehasonlították az egyes fémek kibányászása során felemésztett energiamennyiséggel is.

Kiderült, hogy egyetlen amerikai dollár bitcoinban való kitermeléséhez 19 Megajoule szükséges. Ezzel szemben egyetlen dollár értékű arany már 5 MJ energiával kibányászható. Azonban az is láthatóvá vált, hogy nem csupán a bitcoin termelése emészt fel nagy energiákat, hanem a többi kriptovalutáé is. Egy dollár értékű Litecoin bányászatához 15 MJ, egy dollárnyi Moneróéhoz 11 MJ, míg egy dollárnyi Ethereuméhoz 9 MJ energiára van szükség. Összehasonlításul: ahhoz, hogy 10 liter vizet 0 Celsius-fokról 100 Celsius-fokra melegítsenek fel 4,2 MJ szükséges.

Az arany mellett egyébként más fémek is hatékonyabban termelhetők ki, mint a digitális pénzek. A ritkaföldfémek bányászatához 9 MJ, a platináéhoz 6 MJ, míg a rézéhez 4 MJ energiára van szükség. Az egyetlen kivételt az alumínium jelenti, amely jóval kevesebbet ér, mint az arany és a platina, ezért egyetlen dollár értékű alumínium megtermeléséhez 122 MJ kell.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások