Több kormány is támogatja Tim Berners-Lee kezdeményezését

Több kormány is támogatja Tim Berners-Lee kezdeményezését

2018. november 14. 18:55, Szerda
A szakember elképzelése gyorsan támogatókra talált.

Néhány nappal ezelőtt hirdetett harcot a World Wide Web atyja az online fenyegetések, például a diszkrimináció és a politikai manipulációk ellen, s ezért egy webes Magna Chartát dolgozott ki. Sir Tim Berners-Lee azt akarja elérni, hogy a világ kormányai, vállalatai és felhasználói megváltoztassák a gondolkodásukat. A szakember a lisszaboni Web Summit keretében tartott beszédében felszólította a világ kabinetjeit és cégeit, hogy támogassák az új "webes szerződését", amely a demokráciát és az emberi jogokat akarja biztosítani a világhálón.

A Contract for the Web (#ForTheWeb) nevű elképzelést már a World Wide Web atyjának bejelentése előtt 50 társaság és szervezet biztosította a támogatásáról, köztük volt a Google, a Facebook, az Internet Sans Frontieres és a francia kormány is. A közeljövőben egy újabb taggal bővülhet a támogatók tábora, ugyanis a Reuters birtokába jutott információk alapján a német kormány is csatlakozni akar a globális kezdeményezéshez.

A német kormányzati körökből kiszivárgott információk szerint a szövetségi kancellári hivatal azt kérte a minisztériumoktól, hogy támogassák a Contract for the Webet. Az erről szóló hivatalos döntés napokon belül megszülethet és nyilvánosságra is hozhatják. A Contract for the Web része, hogy a kormányok vállalják, hogy minden állampolgárnak szabad internethozzáférést biztosítanak és megakadályozzák, hogy az emberek elszigetelődjenek a világháló bizonyos részeitől. Óvnák a felhasználói - például a személyiségi és az adatbiztonsághoz való - jogokat, s a támogató cégeket köteleznék arra, hogy olyan technológiákat fejlesszenek ki, amelyek megakadályozzák az internettel kapcsolatos visszaéléseket. Továbbá a vállalatoknak védeniük kellene az emberek személyiségi jogait is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások