Módosítja algoritmusát a YouTube

Módosítja algoritmusát a YouTube

2019. január 30. 08:12, Szerda
A videomegosztó fel akar lépni az összeesküvés-elméleteket népszerűsítő videók és más vitatott tartalmak ellen.

A YouTube csatornáin sok összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos felvétel, dezinformációs anyag és álhír látható. Ilyenek például azok a videók, amelyek csodálatos gyógyulásokról számolnak be vagy amelyek készítői szerint a Föld lapos, illetve a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadásokhoz köthető tartalmak. Ezeket sok felhasználó nézi. Most a YouTube bejelentette, hogy módosítja a jelenleg használt felvételajánló algoritmusát és a jövőben csökkenteni fogja azoknak az anyagoknak a számát, amelyek vitatottak és mégis megtekintési ajánlást kapnak.

Jelenleg, ha valaki megtekint egy videót, akkor utána hasonlókat ajánl neki a rendszer. Az algoritmus legnagyobb hibája, hogy egyenlően fontosnak és hitelesnek tekint két hasonló, de közel sem azonos igazságtartalmú felvételt. Nos, ez változhat meg a közeljövőben.

A YouTube szóvivője azt nyilatkozta, hogy a módosított algoritmus nem jelenti azt, hogy a vitatott anyagokat a jövőben azonnal és automatikusan törölni fogják. Azok továbbra is elérhetők lesznek, egészen addig, amíg megfelelnek a vállalat irányelveinek. A videomegosztó a szabad véleménynyilvánítás platformja marad és biztosítani akarja, hogy bármely téma a jövőben is több szempontból megvilágítható legyen. A változtatások egyelőre csak az egyesült államokbeli felhasználókat érintik majd, de hosszú távon más országokra és régiókra is kiterjeszthetik azokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások