Tiltakozás miatt visszakozik az Amazon New Yorkban

Tiltakozás miatt visszakozik az Amazon New Yorkban

2019. február 12. 15:32, Kedd
A helyiek attól tartottak, hogy tovább fognak emelkedni az ingatlanárak, ezért a cég átgondolja új központja itteni létrehozását.

Tavaly novemberben derült ki, hogy az Amerikai Egyesült Államokban lesz az Amazon két új központja. A társaság úgy döntött, hogy New Yorkban és a Virginiában lévő Arlingtonban alakítja ki a két új centrumát. Az óriáscég 238 érdeklődő település és szövetségi állam közül választotta ki a nyerteseket. Most viszont két bennfentesre hivatkozva a The Washington Post arról írt, hogy az Amazon nem számolt Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő, a helyi politikusok és lakosok ellenállásával. Ezenkívül Michael Gianaris szenátort beválasztották a New York állam szenátusának egyik testületébe, amely a projekttel foglalkozik. Gianaris a program egyik bírálója és akár meg is vétózhatja a terv megvalósítását.


Éppen e dolgok miatt merült fel, hogy a beruházást más településen valósítják meg. A vállalat már keresi is a New York-i központja alternatív helyszínét. A legesélyesebbnek Nashville (Tennessee) és Virginia tűnik. Mindez részben annak köszönhető, hogy Virginia kormányzója nemrég aláírt egy törvényt, amely Arlington számára 750 millió dollár támogatást biztosított. A városban jelen van az Amazon. Nashville esetében pedig kormányzati tisztviselők 15,2 millió dollár értékű befektetésekről döntöttek, amely a társaság számára megkönnyítheti 5000 új munkahely létrehozását. Elsősorban az infrastrukturális beruházásokról, például utak és vízvezetékek építéséről van szó.

A lakosok ellenállása elsősorban Queens területén bontakozott ki, ahol az eredeti elképzelések szerint az új irodákat alakította volna ki az Amazon. A helyiek attól tartottak, hogy a befektetés miatt tovább fognak emelkedni az ingatlanárak. Már a döntés nyilvánosságra hozatala után is rendkívül megnövekedett az egyszobás apartmanok iránti érdeklődés Long Island Cityben. Az ilyen lakások ára jelenleg 800 000 és 1,2 millió dollár között van.

Miután a társaság még nem ruházott be az irodahelyiségekbe, illetve nem bérelt ki épületet, így viszonylag egyszerűen kiszállhat a New York-i projektből. Az eredeti terv alapján 25 000 új munkahely jött volna létre Long Island Cityben és és az Amazon 2,5 milliárd dollárt fektetett volna be. Amióta viszont kiderült az elképzelés, folyamatosak a tiltakozások az érintett városrészben és Queens egyes részeiben. Fontos ugyanakkor, hogy az óriáscég aligha fontolgatja komolyan a New York-i projekt feladását, inkább így akar nyomást gyakorolni a helyiekre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások