Csődben a Marsot kolonizálni kívánó cég

Csődben a Marsot kolonizálni kívánó cég

2019. február 14. 18:27, Csütörtök
Elon Musk viszont félmillió dollárért vinne embereket a szomszédos bolygóra.

Évekkel ezelőtt indult útjára egy érdekes vállalkozás, amely meghirdetett célja szerint emberi telepesek Marsra juttatásával, majd pedig életük figyelemmel követése révén biztosítana egy izgalmasabb jövőt. Annak idején még a telepeseknek szánt ruhákat is bemutatták, most viszont már csődben van a cég.

A holland alapító (aki korábban zöldenergiában utazott) kezdeményezése két eltérő részből áll, ezek egyike a vállalat, míg a másik a nonprofit alapítvány, amely a jelek szerint még mindig üzemel. A Svájcban bejegyzett cég viszont egy szemfüles redditező bejegyzése alapján már csődben van, míg a brit illetőségű leány értéke mindössze 20 ezer fontot ér el, így ez gyakorlatilag jelentéktelen szereplő. Fontos részlet, hogy tavaly még 12 millió fontot kaptak egy nagyobb támogatótól, ezt állítólag a szereplők sivatagi környezetben való kiválasztására, az alapítványt éltető licencdíjak befizetésére, valamint a frankfurti tőzsdén való maradásra fordították, bár eredeti elképzelésüket az MIT kutatói már évekkel ezelőtt kétségesnek minősítették. A jelek szerint nem lesz semmi a projektből, bár nincs kizárva, hogy az alapító tovább próbálkozik majd – ő egyébként a Marson való megtelepedést követően egy ottani reality show-t indított volna el, amely a további bevételekről gondoskodott volna.


A SpaceX részéről eközben Elon Musk arról értekezett saját rövid bejegyzésében (egy érdeklődő kérdésére válaszolva), hogy az új, nemrég bemutatott rakéta nagyjából félmillió dolláros áron juttatna el embereket a Marsra. Ez persze nagyban függ az utazások (és az utazók) számától, hosszú távon azonban akár 100 dollárra is leszoríthatják ezt, ami azt jelentené, hogy a fejlett országok lakói számára elérhető célt kínálnának. Ő maga korábban kijelentette, hogy 70 százalékos esélyt lát saját költözésére, más kérdés persze, hogy először az ehhez szükséges helyi feltételeket kellene ott megteremteni, ami még hosszú évekre van. A fenti ár nagyon magasnak tűnhet, ám fontos tudni, hogy a Virgin Galactic 200 ezer dollárért vinne fel rövid, a súlytalanság élményét nyújtó utakra, míg a jövőbeni luxus-űrállomásra 9,5 millió dollárért vásárolhatnánk jegyet.

Mindez persze még picit messze van, de fontos tudni a valószínű árakat – egyelőre a SpaceX tűnik a befutónak a Mars esetében, már ha a NASA meg nem előzi őket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások