A tinik körében tarol az Apple

A tinik körében tarol az Apple

2019. április 15. 13:19, Hétfő
A cég pedig hamarosan 5 nanométeres chipekkel és a Huawei közreműködésével újíthat.

Az okostelefonok területét ismerők jól tudják, hogy az Apple saját készülékei az Egyesült Államokban hagyományosan a vezető szerepet töltik be, sőt, itt még mindig az első helyen állnak fejlesztéseikkel. Egy új felmérés szerint különösen a tinik körében kiemelkedő az előny, ez pedig a közeljövőben nem is változik majd.

A Piper Jaffray által közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy idén az amerikai tinédzserek (legalábbis a 8 ezer megkérdezett személy válaszai alapján) kitartanak a cég mellett, jelen pillanatban ugyanis 83 százalékuk birtokol valamilyen iPhone-készüléket. 86 százalék ráadásul a jövőben is megmarad majd a márka mellett, illetve tervezi az erre való váltást, az idei számok pedig mindkét szempontból javulást jelentenek a tavalyi adatokhoz képest. Igaz, az Apple friss eladási adatai, valamint a leszállított megoldások példányszáma nem szolgáltat hasonlóan rózsás képet, ez azonban a jelek szerint nem változtat a meglévő népszerűségen, így a tengerentúlon egyelőre nem kell tartaniuk az első hely elvesztésétől.

Tajvani források eközben arról számoltak be, hogy a cég fő partnere, a szigetországban tevékenykedő TSMC, elkészült az 5 nanométeres technológiával, pontosabban lehetővé tette ügyfeleinek a szükséges dokumentáció letöltését ahhoz, hogy megkezdjék az erre a csíkszélességre épülő chipek házon belüli tervezését és kialakítását. Ez a munka várhatóan gyorsan meg is indul, hiszen az Apple jövőre már ilyen A13 chipet helyezhet el saját okostelefonjaiban, ami pedig az előnyöket illeti, itt a tervek szerint csaknem kétszer annyi tranzisztort tudnak majd ugyanazon területen elhelyezni, a teljesítmény pedig a Cortex-A72 típusú magokhoz képest egyből 15 százalékkal ugrana meg.

A Huawei a maga részéről jelezte, hogy hajlandóak lennének saját modemeket szállítani az Apple számára, amennyiben ez utóbbi igényt tart erre. Ez elsősorban az 5G támogatása kapcsán lehet fontos előrelépés, hiszen korántsem biztos, hogy az Intel időben (vagyis jövőre) elkészül az XMM 8160 modemmel, ebben az esetben pedig a Huawei ajánlata válhat nagyon hasznossá az Apple számára – már amennyiben az amerikai kormány hajlandó lesz ehhez hozzájárulni, hiszen jelen pillanatban nagyon erős a kínai gyártókkal szembeni ellenérzés, amit az ázsiai ország kémkedési tevékenységével magyaráznak (a globális megfigyelés terén első helyen álló USA nyilván itt sem szívesen száll versenybe a felemelkedőben lévő riválissal).

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások