Kiértékeli az Alexa felvételeit az Amazon

Kiértékeli az Alexa felvételeit az Amazon

2019. április 14. 00:21, Vasárnap
A gyakorlatról a kereskedelmi cég nem tájékoztatta a felhasználókat.

Az Amazon munkatársai hallják, hogy milyen utasításokat adnak az emberek az Alexán keresztül és kielemzik azokat. A cél a beszédfelismerés javítása - minderről a Bloomberg számolt be. A társaság megerősítette, hogy a dolgozói kiértékelik és folyamatosan továbbfejlesztik az Alexát és az annak kiadott beszédparancsokat, ugyanakkor ehhez nem az összes rögzített felvételt használják fel, hanem csupán azoknak egy részét.

A feladattal megbízott csoportok megvizsgálják, hogy mennyire jól dolgozik a szoftver és mennyire pontos a beszédfelismerés. Az elhangzott beszédparancsok bekerülnek a rendszer adatbázisába és arra használják fel, hogy a segítségükkel képezzék tovább az Alexát. Az alkalmazottakat megbízták azzal is, hogy ha érzékeny adatokat találnak, akkor állítsák le az elemzési folyamatot. A munkatársaknak nincs lehetőségük azonosítani az embereket, s ebben segít a titkosítás alkalmazása is.

A felvételek kiértékelésével megbízott szakemberek az Amerikai Egyesült Államokban (Bostonban), Costa Ricában, Indiában és Romániában dolgoznak és átlagosan naponta 9 órán át végzik a tevékenységüket. Egy alkalmazott egy 9 órás munkanap során körülbelül ezer felvétel elemez ki. A gyakorlattal csak az a probléma, hogy semmi sem utal rá az Amazon felhasználási feltételeiben. Az viszont tény, hogy az Alexa beállításai között van egy lehetőség arra, hogy a felhasználók letiltsák az adataik továbbítását a társaság felé azért, hogy javítani lehessen a szolgáltatáson. Alapból azonban ez a tiltás nincsen beállítva, így a vállalat automatikusan kiértékelheti és belső célokra alkalmazhatja az Alexa használatából származó adatokat.

Az Amazon egyik neve elhallgatását kérő munkatársa közölte, hogy azokat a felvételeket is kielemzik, amelyeket véletlenül rögzített a rendszer. Ez általában az esetek körülbelül 10 százalékában történik meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások