San Francisco megtiltotta az arcfelismerő rendszerek alkalmazását

San Francisco megtiltotta az arcfelismerő rendszerek alkalmazását

2019. május 15. 19:40, Szerda
A városi tanács döntése az összes helyi hivatalra vonatkozik.

A BBC és a The New York Times rámutatott, hogy San Francisco az első város az Amerikai Egyesült Államokban, amely kifejezetten megtiltotta a helyi hatóságoknak az arcfelismerő rendszerek használatát. A döntést 8 igen és 1 nem voks mellett elfogadó testület azzal érvelt, hogy nagy annak a veszélye, hogy az arcok azonosítására alkalmazott programok megsértik a polgárok jogait, míg azok az előnyök, amelyeket ezek a megoldások a bűnüldözők számára kínálnak, kevésbé jelentősek. A veszélyek közé tartozik a rasszista igazságtalanságok felerősítése és az is, hogy elveszhet annak lehetősége, hogy a város lakosai a kormányzat állandó ellenőrzése nélkül élhessenek.

Az arcfelismerő rendszerek alkalmazásának a tilalma nem teljes körű, mert a szövetségi hatóságokra és az általuk üzemeltetett létesítményekre, így például a Szövetségi Nyomozó Irodára (FBI) és a repülőterekre vagy a kikötőkre nem terjed ki.

A jelenlegi arcfelismerő rendszerek - pont azért, mert nem elég pontosak és megbízhatók - akár ártatlan személyeket is börtönbe juttathatnak. Az American Civil Liberties Union (ACLU) nevű nonprofit szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a technika segítségével a közvélemény válogatás és konkrét gyanú vagy nyom nélkül ellenőrizhető lesz. A másik oldalon természetesen elhangzottak azok az érvek, hogy az arcfelismerő rendszerek segítenek a rendőrségnek a bűnözés elleni harcban és növelik a biztonságot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások