Nemzeti távközlési vészhelyzetet hirdetett Donald Trump

Nemzeti távközlési vészhelyzetet hirdetett Donald Trump

2019. május 16. 23:06, Csütörtök
Az amerikai elnök rendeletben jelentette be a vészhelyzetet, melynek célja egyértelműen a Huawei kitiltása.

Az intézkedés célja, hogy megvédje a külföldi támadásokkal szemben az Amerikai Egyesült Államokat. A rendelet értelmében az amerikai cégek számára szigorúan tilos technológiát és technikát vásárolniuk az olyan külföldi vállalatoktól, amelyek veszélyt jelenthetnek az USA nemzetbiztonságára nézve. Nemzeti távközlési vészhelyzet esetén a szövetségi kormány dönthet például arról, hogy melyik társaságok vehetnek részt és melyek nem az Amerikai Egyesült Államokban egy 5G-hálózat kiépítésében.

Az új előírások egyértelműen a Huawei ellen vannak. A kínai konszernt ugyanis az amerikai kabinet minden lehetséges eszközzel ki akarja zárni az amerikai 5G- és mobilhálózatok építéséből. Ugyanakkor a hivatalos szöveg alapján a rendelet nem egyetlen ország vagy vállalkozás ellen szól. Szintén szigorítás, hogy a jövőben az amerikai cégeknek is külön engedélyre lesz szükségük ahhoz, ha a saját technikájukat akarják eladni a Huawei vagy más kínai vállalat számára. Az ilyen üzleteket az amerikai kormány bármikor megtagadhatja majd nemzetbiztonsági kockázatra vagy veszélyre hivatkozva. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az elnöki rendelet milyen hatással lesz a Huawei amerikai okostelefon-eladásaira.

A Huawei visszautasította az amerikai kabinet vádjait, jogai megsértéséről beszélt és továbbra is szoros együttműködést kínált az amerikai hatóságoknak. Egyúttal utalt arra, hogy az 5G-hálózatok építéséből való kizárása alaposan visszavetheti és drágíthatja az infrastruktúra fejlesztését, ezáltal pedig komoly károkat okozhat az amerikai polgároknak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások