Védené IT-cégeit a felvásár­lásokkal szemben Japán

Védené IT-cégeit a felvásár­lásokkal szemben Japán

2019. május 29. 07:47, Szerda
A szigetország intézkedése elsősorban Kína ellen irányul.

A hírt azután jelentették be, hogy találkozott egymással Donald Trump amerikai elnök és Abe Shinzo japán miniszterelnök. A japán kormány az IT- és a távközlési szektor vállalatait arra a listára veszi fel, amely azokat a piaci szereplőket tartalmazza, amelyeket csak korlátozott mértékben vehetnek meg a külföldi jogi személyek. Az új szabályozás augusztus 1-től lép hatályba - minderről a Reuters számolt be.

A japán kabinet ugyan nem említett név szerint egyetlen olyan országot vagy társaságot sem, amely ellen az intézkedés irányul, de a Trump-Abe találkozó miatt lényegében azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború érkezett el az újabb fejezetéhez. A japán pénzügy-, kereskedelmi és kommunikációs minisztérium közös nyilatkozata alapján az új szabályozást az IT- és a távközlési ágazat 20 szektorára terjesztik ki. A befektetési tilalom, illetve a beruházások korlátozása emellett a repülőgépgyártást, valamint a nukleáris és a védelmi ipart érinti.

Az új törvény arra kötelezi majd a külföldi befektetőket, hogy minden üzlet előtt jelentkezzenek a japán kormánynál és vállalják, hogy átesnek egy vizsgálaton minden olyan esetben, amikor a tőzsdén jegyzett japán vállalkozások részvényeinek a legalább 10 százalékát meg akarják vásárolni vagy a tőzsdén még nem jegyzett cégek részvényeihez akarnak hozzájutni. A kabinet korlátozhatja vagy akár teljesen meg is akadályozhatja a tranzakciókat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások