Kína a cégekre is kiterjeszti a szociális kredit­rendszert

Kína a cégekre is kiterjeszti a szociális kredit­rendszert

2019. augusztus 29. 09:52, Csütörtök
Nehéz helyzetbe kerülhetnek az ázsiai államban befektető vállalkozások.

Peking egy úgynevezett szociális kreditrendszer bevezetését tervezi 2020-ban és az úgy fog működni, hogy aki jól viselkedik, jutalmakat kap, aki nem, az büntetéseket. Most ismertté vált, hogy a szociális kreditrendszer nem csupán a magánszemélyekre vonatkozik majd, hanem a vállalatokra is. Az elképzelést Jörg Wuttke, a BASF vezető képviselője, egyben az Európai Kereskedelmi Kamara pekingi elnöke ismertette.

A kamara kiadta az új jelentését, amelynek fő témája a kínai szociális kreditrendszer. A menedzser szó szerint úgy fogalmazott, hogy "leestek a székről", amikor ő és a csapata tagjai a helyi szakértőknek köszönhetően megtudták, hogy mit tervez a következő években a kínai kormány. Radikális változások várhatók és rendkívül aggasztó az, hogy milyen mértékben változhatnak meg a kínai viszonyok. A szociális kreditrendszer túlzás nélkül az egyes társaságok "életéről és haláláról" dönt majd.

Kínában már most is minősítik az egyes piaci szereplőket, a jövőben ezeket az értékeléseket összesíteni fogják és a folyamat során több mint 300 különböző szempontot vesznek majd figyelembe. A beérkező adatokat számítógépes algoritmus fogja kiértékelni és a végén kiadja majd a pontszámot, amely az adott cég jövőjéről dönt. A magasabb pontszámok alacsonyabb helyi adókat, jobb hitelfeltételeket, egyszerűbb piacra lépést és több közbeszerzési lehetőséget fognak jelenteni, míg az alacsonyabb pontszámok mindezeknek az ellenkezőjét, sőt, akár hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy egy-egy vállalkozás kikerüljön az adott piacról.

A kamara álláspontja szerint a megoldásnak lehetnek előnyei is, például, hogy minden vállalat elvileg egyenlő lesz és ha az egyik beszállító vét a szabályok ellen, akkor a megrendelő fog szenvedni emiatt. A rosszabb pontszámokhoz hozzájárulhatnak a munkavédelmi hiányosságok, az adózási visszásságok és a biztonsági előírások megsértései is. Sőt, az egyes társaságok a vezetők negatív minősítéseit szintén megérzik majd.

Ami problémát jelenthet még, hogy a szociális kreditrendszerre az európai cégek jelentős része nincs felkészülve, a német vállalkozások közül például 10-ből 7-nél ez a helyzet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások