Facebook-konkurenst indít a Wikipédia alapítója

Facebook-konkurenst indít a Wikipédia alapítója

2019. november 4. 09:08, Hétfő
A projektet adományokból finanszírozzák majd.

Jimmy Wales, a Wikipédia megálmodója és létrehozója WT:Social néven indítja el a Facebook vetélytársának szánt platformot. A menedzser a Digital X nevű rendezvényen jelentette be a hírt és elmondta, hogy az ötlete az, hogy a népszerű online lexikon alapelveit átvigye egy közösségi hálózatra. A Wikipédia reklámok és az azokból származó bevételek nélkül, kizárólag adományokból működik. Wales leszögezte: ideje, hogy valami új dolog jelenjen meg a piacon.

"El tudnak egy olyan közösségi hálózatot képzelni, amelynél a teljes közösség szerkesztheti a megjelentetett bejegyzéseket?" - tette fel a kérdést a Wikipédia alapítója. A hirdetésekről és azokból befolyó bevételekről való lemondáson túl ugyanis nagyon fontos a közösségi és a tényeken alapuló munka.

Wales közölte, hogy az új platform jelenleg fejlesztési szakaszban van, ő és két fejlesztő dolgoznak a projekten. A menedzser azoknak a felhasználóknak, akik most regisztrálják magukat a WT:Social rendszerében, azt ígérte, hogy olyan baráti kérelmet fognak tőle kapni, amelyeket személyesen küld majd el az érintetteknek. A regisztrált internetezők először egy várólistára kerülnek, amelyen a múlt héten már több mint ezren voltak. A regisztrált tagok száma pedig megközelítette a hatezret.

Azok, akik havonta 12 eurót vagy évente 90 eurót adományoznak elkerülhetik a várólistát. Szintén gyorsabb a folyamat, ha valaki a családtagjait, barátait és kollégáit is ráveszi a csatlakozásra. Wales hangsúlyozta, hogy az interneten a reklámoktól való függés oda vezetett, hogy a megjelentetett anyagok rossz minőségűek. A Facebookon vagy a Twitteren a minőségi tartalmak helyett az a cél, hogy a látogatók minél tovább maradjanak.

A szakember végül kiemelte, hogy már azt sikernek fogja tekinteni, ha egy nagyszerű kis közösséget sikerül felépíteni, amelyben jól érzi majd magát. A WT:Social egyébként a nem túl sikeres Wikitribune utódja lehet, amelyet Wales - szintén adományokból és támogatásokból - 2017-ben indított el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások