Beszéd­vezérlésű vízcsap

Beszéd­vezérlésű vízcsap

2020. január 7. 14:40, Kedd
Amennyiben az IT-iparon múlik, a technológia egyre több területen jelenik meg a közeljövőben.

A Moen nevű amerikai gyártó a Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show (CES) 2020 kiállításon mutatta be azt a vízcsapot, amely a különböző digitális asszisztensek segítségével vezérelhető és amelynél a kibocsátandó víz mennyiségét is pontosan szabályozni lehet. A vízcsap egyetlen beszédparanccsal kinyitható vagy elzárható. Az okosvízcsap ugyanakkor nem tartalmaz beépített mikrofonokat, ezért szükség van a konyhában vagy a fürdőszobában egy okoshangszóró vagy okoskijelző elhelyezésére.

A gyártó adatai alapján az új termék kompatibilis többek között az Amazon Alexa és a Google Asszisztens nevű szolgáltatásokkal, ugyanakkor az Apple Siri nem szerepel a támogatott szoftverek között. A beszéddel való irányítás mellett alternatívaként szóba jöhet a szenzoros vezérlés. A vízcsapba integráltak egy LED-lámpát, amely a színek segítségével képes megmutatni, hogy milyen hőfokú víz jön a csapból. Amennyiben a lámpa kék színnel világít, akkor hideg, ha rózsaszínnel, akkor melegebb, míg, ha pirossal, akkor forró a víz. A gyártó így akarta megakadályozni, hogy bárki leforrázza magát. A kívánt vízhőmérséklet egyébként szintén beszédparanccsal állítható be.

A VentureBeat információi alapján az új termék úgy aktiválható, hogy csak az előre megadott vízmennyiséget engedi kifolyni, így elvileg az is lehetséges, hogy csak egy evőkanálnyi vizet adjon ki. A vízcsaphoz ráadásul tartozik egy alkalmazás is, amelyen keresztül szintén vezérelhető az eszköz és opcionálisan megjeleníthető az elhasznált vízmennyiség. A Moen egyelőre nem közölte, hogy mikortól lesz elérhető a boltokban az okosvízcsap és mennyi lesz a bevezető ára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások