Saját várost épít a Toyota

Saját várost épít a Toyota

2020. január 13. 09:27, Hétfő
Az autógyártó egy okosvárosban akarja kipróbálni az emberek és a robotok együttélésének koncepcióját.

Akio Toyoda, a Toyota első embere a Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show (CES) 2020 keretében jelentette be, hogy a társaság a szigetország jelképének számító Fudzsi lábánál, egy bezárt gyár területén építi ki az új okosvárosát, amelynek a neve Woven City lesz. A település létrehozása a menedzser élete álma volt. Az elképzelések alapján az új város 70 hektáron terül majd el, innovatív és hálózatba kötött lesz. Robotautók és háztartási segítők fogják jellemezni, s emberi és robotkezek építik majd fel. A házakban a projekt első szakaszában 2000 nyugdíjas és kutató fog élni, dolgozni, játszani és részt venni egy élő laboratórium életében. A cél az autonóm közlekedés, a robotika, a személyes közlekedési eszközök és a mesterséges intelligencia területén használandó termékek és szolgáltatások élethű körülmények között való fejlesztése és tesztelése.


Toyoda hangsúlyozta, hogy még egy kis méretű település kiépítése is egyedülálló lehetőséget biztosít a jövőbeli technológiák, köztük a városi infrastruktúrákhoz használható digitális operációs rendszerek fejlesztésére. A program részeként az autók nem szállítóeszközök lesznek, hanem egy nagyobb ökorendszer részei, miként az internet és a város többi része is. Minden hálózatba kötött lesz vagy a környezetbe lesz "beleszőve". A menedzser biztos abban, hogy a projektből végül nem csupán a Toyota profitál majd, hanem mindenki. Azért, hogy ez megvalósuljon, a dán Bjarke Ingels személyében egy nemzetközi szátrépítészt szerződtettek. Az ő irodája, a BIG (Bjarke Ingels Group) tervezte korábban az új World Trade Centert és a Google központját.

Az új városban az utakon el fogják különíteni a gyalogosokat és a járműveket azért, hogy megkönnyítsék utóbbiak navigációját, ugyanakkor lesznek vegyes zónák is. A település parkjait zöld promenádok kötik majd össze. A házakat robotok fogják készíteni fából, míg a tetőkön elhelyezett napelemek áramot biztosítanak majd. Intelligens hűtőszekrények fognak gondoskodni arról, hogy mindig élelmiszerekkel és italokkal tele legyenek. Az épületek a Fudzsira néznek majd. Az első robotokat a betegápolásban és a stroke-os páciensek rehabilitációjában fogják alkalmazni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a projekt pontosan mennyibe kerül majd. A tervek szerint az első kapavágás 2021 elején fog megtörténni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások