Eltüntetné a szénláb­nyomát a Microsoft

Eltüntetné a szénláb­nyomát a Microsoft

2020. január 21. 18:29, Kedd
A redmondi konszern komoly klímavédelmi célkitűzéseket fogalmazott meg.

A Microsoft 2050-ig el akarja tüntetni az elmúlt évtizedekben általa kibocsátott szén-dioxid-mennyiséget. A társaság e folyamat során olyan technikákra szeretne építeni, amelyek jelenleg még nem is léteznek.

Az óriáscég elsődleges célja az, hogy 2030-ig megvalósítsa az úgynevezett negatív szén-dioxid-lábnyomát, míg a hosszú távú cél az, hogy 2050-ig mindazt a szén-dioxid-mennyiséget eltüntesse az atmoszférából, amelyet az 1975-ös alapítása óta közvetlen módon vagy az áramfogyasztása révén kibocsátott. Brad Smith, a vállalat elnöke és jogi igazgatója kifejtette, hogy miközben a világnak szén-dioxid-semlegességet kell elérnie, addig azoknak, akik ezen a területen gyorsabban tudnak cselekedni, lépniük kell és meg kell valósítaniuk az ennél merészebb kitűzött céljaikat. Ők éppen ezért szeretnék az évek során kibocsátott teljes szén-dioxid-lábnyomukat teljesen eltüntetni.

Ahhoz, hogy a társaság az eddig kibocsátott teljes szén-dioxid-mennyiségét 2030-ig a felére csökkenthesse és a termeltnél több szén-dioxidot eltávolíthassa, többek között egymilliárd dollárt akar befizetni egy olyan alapba, amely az úgynevezett negatív emissziós technológiák fejlesztését gyorsítaná fel. E technológiák közé tartoznak a szén-dioxidot a talajban megkötő, a szén-dioxid tárolását lehetővé tévő és a levegőből való közvetlen kinyerését célzó módszerek, A társaság álláspontja szerint a probléma megoldásához mindenképpen olyan technológiákra lesz szükség, amelyek jelenleg még nem léteznek és ugyanakkor meghatározó jelentőségűek.

Szintén célkitűzés, hogy az óriáscég számítógép-központjai, épületei és létesítményei 2025-ig már teljesen megújuló energiák segítségével működjenek. Emellett kiterjesztik a belső adórendszert, amely mindegyik részlegre vonatkozik és amelybe mindegyik egységnek akkora összeget kell fizetnie, amennyi szén-dioxidot kibocsát. 2021 közepétől pedig a külső beszállítókat új beszerzési eljárások és eszközök segítségével arra fogják rávenni, hogy mérsékeljék a szén-dioxid-kibocsátásukat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások