873 szoftverhiba sújtja az F-35 projektet

873 szoftverhiba sújtja az F-35 projektet

2020. február 3. 18:15, Hétfő
A hiányosságok ismertek, de a kijavításuk nem csupán időbe, de nagyon sok pénzbe is kerül.

Az amerikai védelmi minisztérium tesztelési és ellenőrzési testülete elkészítette az éves jelentését, amelyben a Lockheed Martin F-35 típusú vadászbombázó repülőgépének eddig feltárt problémái szerepelnek. A listára összesen 837 szoftverhiba került fel, amelyek egy része kritikus. Jó hír, hogy a szakemberek egy éve nem fedeztek fel súlyos hiányosságokat az F-35 repülési tulajdonságaival kapcsolatban. A vadászbombázó repülőgép fejlesztése és gyártása eddig 428 milliárd dollárt emésztett fel.

Az ismert problémák közül 13 került a sürgősen kijavítandó kategóriába. Ezek általában olyan hibák, amelyek masszívan korlátozzák a repülésbiztonságot és a harcképességet. A Pentagon már jelezte, hogy csak akkor ad zöld utat a projekt átfogó, 22 milliárd dolláros negyedik szakaszának, ha ezeket a hiányosságokat a Lockheed Martin mérnökei megoldották. Két hónappal ezelőtt még 917 probléma szerepelt a listán, amelyek közül 15 volt kritikus besorolású. Vagyis úgy tűnik, hogy történt előrelépés, de még mindig van tennivaló.

A jelentésben pozitívumként szerepel, hogy a talált IT-biztonsági hibákat már kijavították. A még meglévő hiányosságok például a fedélzeti gépágyút érintik, amely az illetékesek véleménye szerint a földi célpontok támadásakor nagyon pontatlan, félrehord. Az F-35-ös vadászbombázó repülőgépekből - a problémák ellenére - már több száz darabot szállítottak ki az amerikai fegyveres erőkhöz és más nemzetekhez. A megrendelők között van Japán, Ausztrália és Nagy-Britannia, s az érdeklődők között található Szingapúr és Lengyelország. A javítást lassítja, hogy a fedélzeti operációs rendszer tucatnyi különböző verziója van ezekre telepítve, ezért inkább egy új, közös, mindenki által használható kiadást készítenek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások