Gomba védene az űrbéli sugárzás ellen

Gomba védene az űrbéli sugárzás ellen

2020. február 18. 22:18, Kedd
A csernobili kutatások alapján megvalósítható a védekezés, mégpedig egy ismert gomba révén.

Az 1986-os atomkatasztrófát követően (amelynek ellenére maga az erőmű még sokáig üzemelt, leszámítva a felrobbant reaktort) alig 5 évvel, még 1991-ben bukkantak a szakemberek egy érdekes gombára a környéken, amely nemcsak elviselte, de a jelek szerint még élvezte is a magas sugárzási szintet. Az újabb kutatások szerint ez később a hosszabb űrutazások során jöhet majd nagyon jól.

A szakemberek a kilencvenes, majd pedig a kétezres évek során is folytatták a munkát, amelynek eredményeként 2007-ben részletes anyagot tettek közzé. Ennek során az eredetileg megfigyelt, azonban tulajdonképpen már az 1890-es évek óta ismert fajta, a Cryptococcus neoformans, tulajdonságait igyekeztek felvázolni, jobban megérteni. A gomba csúnya munkát végezhet a legyengült immunrendszerrel rendelkező betegeknél, viszont egyéb területeken még hasznos is lehet, mivel a magas melanintartalom az eredmények alapján elnyeli a sugárzást, azt pedig a folyamat során kémiai energiává alakítja át, némileg hasonlóan ahhoz, ahogy a növények a fotoszintézissel oxigénhez és glükózhoz jutnak. Tavaly novemberben egy újabb tanulmány indult el, ez pedig alátámasztja a korábbi eredményeket.

A NASA kutatói ezen kutatásokra alapozva elképzelhetőnek tartják egy olyan speciális védőréteg kifejlesztését és előállítását, amely a későbbiekben a hosszabb űrutazások során védené a legénységet a sugárzástól. Ez utóbbi tanulmány során az ISS fedélzetén figyelik a gomba viselkedését, bár azt egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy a jövőben ez valóban felhasználható lesz-e a küldetések során. Azt már korábban megfigyelték, hogy a sötétebb bőrszín jobban véd a sugárzással szemben (ebben játszik szerepet a melanin pigment, amely fokozott jelenlét esetén garantálja a sötétebb árnyalatot), viszont még további munkára van szükség ahhoz, hogy egyértelmű választ kapjunk a megmaradt kérdésekre.

A tanulmány eredményeit várhatóan néhány hónapon belül közlik majd, ebből kiderülhet, hogy milyen jövőbeni felhasználásra lesz alkalmas a csernobili gomba.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások