ARM tervezésű chipekre épülhet az európai szuper­számítógép

ARM tervezésű chipekre épülhet az európai szuper­számítógép

2020. április 21. 21:21, Kedd
A tervek alapján az első rendszer 2022-ig készülhet el.

Licencszerződést kötött egymással a SiPearl nevű francia processzorfejlesztő cég és az ARM brit chiptervező társaság. A SiPearl tagja az Európai Processzor Kezdeményezésnek (EPI), amelyben összesen 27 kutatási létesítmény és vállalat vesz részt, s a fő célkitűzése az, hogy támogassa az Európai Bizottságot a tervezett rendszer 2022-ig való megépítésében.

A SiPearl feladata a chipek megtervezése az új európai Exascale szuperszámítógéphez és a folyamat több lépcsőből áll. A vállalkozás az ARM-mel való kooperációnak köszönhetően hozzáférhet a Neoverse platform Zeus nevű második generációjához. Az elsőt már sikeresen használta többek között az Amazon Web Services (AWS) a Graviton 1 és Graviton 2 rendszerekhez, valamint az Ampere az Altra rendszerhez.

A jelenlegi tervekben szereplő Rhea nevű első generációs, általános felhasználású processzor 6 nanométeres gyártási eljárással készített prototípusa már használja a Neoverse Zeus dizájnt és a Titan nevű gyorsítóval ötvözték. Az utóbbi akár 256 vektoregységet és mesterséges intelligencia chipet is tartalmaz, s a RISC-V architektúrán alapul. A gyorsítóchip mellett a processzorba integráltak még egy európai uniós kriptográfiai blokkot. A prototípus a közeljövőben PCIe-bővítőkártyaként is elérhető lesz.

A Cronos nevű második generációs, általános felhasználású processzor szintén a Neoverse Zeus platformra fog épülni és 5 nanométeres gyártási eljárással készül majd, továbbá számos gyorsító fogja kiegészíteni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások