Káros a gyorstöltés erőltetése

Káros a gyorstöltés erőltetése

2020. május 12. 19:48, Kedd
Az egyik gyártó is megerősítette, hogy ezzel gyorsabban veszítünk az akkumulátor kapacitásából.

A szakemberek mellett a terület iránt érdeklődő felhasználók is jól tudják, hogy a gyorstöltési technológiák nemcsak a feltöltéshez szükséges időt, hanem az akkumulátor kapacitását, annak élettartamát is megrövidítik, hiszen a gyorsabb ütem egyben a fontos komponens károsodását eredményezi. Most konkrét adatokat kaptunk erről, amit ráadásul az egyik gyártó is megerősített.

Az Oppo kapcsán legutóbb arról olvashattunk, hogy ezúttal egy olcsóbb 5G-telefon piacra dobására készülnek, az utóbbi hónapokban azonban több olyan készüléket is megismerhettük, amelyek minden korábbinál gyorsabb töltési opcióval futottak be. Jó példa erre az Ace2, amely már 65 wattos megoldással érkezett, ezzel pedig alig 30 perc alatt jutunk el nulláról a teljes feltöltés szintjére, bár a most külsős forrás által lefolytatott tesztből, majd pedig az ezt követően általuk közölt eredmények kapcsán a 40 wattos változat jellemzőiről olvashatunk. Az AnandTech munkatársa ugyanis egy rövid bejegyzésben közölte, hogy a 40 wattos megoldás pontosan ugyanannyi ciklus alatt degradálja az akkumulátor kapacitását 70 százalékra, mint amennyi a 15 wattos technológia esetében szükséges a 90 százalékos szintre való süllyedésre, ami jól jelzi számunkra a szomorú valóságot.

A rövid válaszban kitérnek arra, hogy mindezt maga az Oppo is megerősítette a szaklapnak, vagyis végre konkrét, egy gyártó által is visszaigazolt adatok állnak rendelkezésünkre arról, hogy a különböző fejlesztések milyen arányban rongálják az üzemidőt biztosító hardveres komponenst. Tekintettel arra, hogy a cég csúcskategóriás telefonjai 30 és 65 watt közötti megoldásokat alkalmaznak, a pontos szám és idő viszonylag széles skálán mozoghat, ez azonban valószínűleg magyarázatot szolgáltat arra az érdekes részletre, hogy mások (így például a Samsung és az Apple) miért maradtak eddig távol az ultragyors változatoktól. A dél-koreai gyártó például 25 wattnál, az Apple pedig 15 wattnál húzza meg a határt, bár ez a későbbiekben még változhat, így korai lenne végérvényesen határvonalat alkotni az egyes gyártók között.

Annyi biztos, hogy 2-3 éves használat esetén már jól érzékelhető a gyorstöltés által okozott kapacitásvesztés, ez ellen egyelőre nincs gyógymód, bár a legtöbb technológia csak a feltöltés kezdeti időszakában srófolja fel a sebességet, hogy azt később fokozatosan csökkentse, elkerülve ezzel a még rosszabb végeredményt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások