Másfél milliárd konzolt adtak eddig el

Másfél milliárd konzolt adtak eddig el

2020. május 28. 23:32, Csütörtök
A rangsort pedig még mindig nem a legújabb példányok vezetik.

A konzolok felemelkedése nem új jelenség, ez tulajdonképpen már az ezredfordulón javában zajlott, nem beszélve a jóval korábbi, sokkal szerényebb megoldásokról, amelyek szintén meghódították a vásárlói tábor egy jelentős részét. Most egy friss felmérésből tudhatjuk meg, hogy miként szerepeltek eddig a jelentősebb gyártók, a rangsor pedig némileg meglepő számokat mutat.

A most közzétett részletes anyagban arról olvashatunk, hogy eddig világszerte összesen mintegy 1,56 milliárd konzolt adtak el a különböző piaci szereplők, tehát egy valóban óriási iparágról beszélhetünk. Ez nem túl meglepő, a játékok már a nyolcvanas évek óta komoly üzleti jelentőséget jelentenek a vállalkozó kedvű fejlesztők számára, bár a valóban profi, pontosabban profitorientált felfogás igazából a kilencvenes évek elején terjedt el ebben a szegmensben. Mégis, mindenképpen érdekes végigfutni a főbb számokon, hiszen itt nem az a kép rajzolódik ki előttünk, mint amire sokan számítanak. Talán a legfontosabb tény, hogy a rangsor elején nem a mostani generáció képviselői szerepelnek, itt ugyanis a régebbi változatok produkálják még mindig a legnagyobb számokat.


Az első helyen ugyanis a Sony PlayStation 2 áll, amelyből összesen csaknem 158 millió példányt adtak el. A második helyre a Nintendo DS futott be, amely majdnem 155 millió darab értékesítését tudhatja maga mögött, míg a dobogó harmadik fokára a Game Boy volt jó, picivel több mint 118 millió darabbal. A jelenlegi generációt képviselő PlayStation 4 csak a negyedik lett, ebből a konzolból eddig csaknem 110 millió talált gazdára, míg a család első tagja, az eredeti PlayStation, az ötödik helyen található, 102,5 millió darabbal. Ezt követi a Wii, 101,6 millióval, míg a nagy rivális Xbox 360 a nyolcadik helyen szerepel, 85,8 milliós adatával, miközben az Xbox One jóval lejjebb bukkan csak fel, 47,3 milliós példányszámmal.

A Sony számára Európa bizonyult a legnagyobb piacnak, ettől azonban nem sokkal marad el az USA, amely egymaga tudott csaknem azonos eredményt felmutatni. A PS4 nagyobb népszerűségét a jobb hardver számlájára írják, de a független játékfejlesztők közvetlen bevonása is segített abban, hogy magasan az Xbox One eredménye felett maradjanak. Más kérdés, hogy a PS2 számait valószínűleg nem tudják meg meghaladni, idén jöhet ugyanis a család ötödik generációja, amely az Xbox Scarlett bemutatkozásával együtt fut majd be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások