Shuttle AV30 alaplap

Shuttle AV30 alaplap

2001. január 8. 01:41, Hétfő
Az utóbbi időben az alaplapok piacán is egyre növekvő konkurenciaharcban egy gyártó sem pihenhet, így egymás után újabbnál újabb termékeket kell piacra dobniuk a talponmaradás érdekében. A Shuttle cég kutatási és fejlesztési csapatára tehát ugyancsak nagy feladat hárult, hiszen viszonylag rövid idő alatt össze kellett állítaniuk egy magasabb órajeleket támogató, növelt memória-sávszélességgel ellátott új alaplapot, mely végül az AV30-as típusjelzést kapta.

A Shuttle AV30 egy VIA PRO266-os chipset-re épülő új alaplap, mely az egyik legújabb divat szerint immár DDR (Double Memory Bandwidth) SDRAM memóriatámogatást kapott. Egyébként talán többen nem is tudják, de a Shuttle elég előkelő helyen van a high-end alaplapokat gyártó cégek között, most azonban inkább nézzük át röviden, mi is áll az új Shuttle alaplap sajtóanyagában!


Az új AV30-as Shuttle alaplap ATX formátumban készül, és különböző Intel FCPGA PIII/Celeron processzorok fogadására alkalmas. A már megszokottnak tekinthető 1x/2x/4x-es AGP slot mellett integrált audio chip-pel, ATA100 vezérlővel, valamint hat darab USB porttal rendelkezik az új Shuttle termék. Az AV30-as alaplap tuning képességekkel is el van látva, így szabadon állíthatóak a különböző feszültség- és FSB értékek.

A régi PC100-as SDRAM-ok 800 MB/sec-os és a PC133-as memóriák 1064 MB/sec-os adatátviteléhez képest a Shuttle AV30 által támogatott PC1600-as memóriák hasonló adata 1600 MB/sec, míg a PC2100-asaké 2100 MB/sec. Mivel a DDR memóriák közel PC133-as árszinten vannak, így ez a technológia megoldást jelenthet napjaink égető memória-sávszélesség gondjaira. A Shuttle AV30-as board-on három DDR SDRAM foglalat kapott helyet, melyekbe maximum 3 GB memória helyezhető be.

Az új Shuttle alaplap másik újdonsága az úgynevezett V-Link busz technológia, melynek segítségével a North és a South Bridge közötti adatátviteli sebesség maximális értéke 266 MB/sec lett. A V-Link busz tulajdonképpen a belső memóriabusz kiterjesztésének tekinthető, alkalmazása pedig nagyobb teljesítményt és kisebb várakozási időt (látencia) jelent.

A Shuttle AV30-as alaplapon megtalálható egy integrált 10/100Mb-es Ethernet hálózati chip is, melyet úgy terveztek, hogy az otthoni, de akár a vállalati igényeket is ki tudja elégíteni. Az új Shuttle alaplap itthoni megjelenése és ára egyelőre még nem ismert.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások