Bemutatkozott a PlayStation 5

Bemutatkozott a PlayStation 5

2020. június 12. 11:24, Péntek
Két változatban jön a konzol, amely már nem feltétlenül tartja meg az optikai meghajtót.

A Sony kisebb halasztás után végre valóban sort kerített az első hivatalos bemutatóra, amelyen ugyan még nem minden fontosabb részletet árultak el, a végleges külső mellett viszont meggyőződhettünk a hardveres specifikáció összeállításáról, valamint a kiemelt játékok minőségéről.

A japán gyártó nemrég még halasztásról volt kénytelen beszámolni, június 12-én azonban végre eljött a bemutató napja, amely szerintük a játékok (pontosabban a konzolos szegmens) jövőjét hivatott megmutatni nekünk. A rendezvényen (amely teljes hosszában megtekinthető az alább beágyazott videókban) felvillantották a hivatalos külsőt, amely nem teljes mértékben egyezik a korábbi kiszivárogtatásokkal és a renderképek tartalmával, miközben megszemlélhettük a nagy durranásnak szánt játékok egy részét, nem beszélve a külső kiegészítőkről, amelyekből szintén akadt néhány új jövevény. A lényeg, hogy a konzolt magát függőleges és horizontális pozícióban is elhelyezhetjük, álló helyzetben külön platformon (tálcán) lesz majd a készülék, amely két eltérő változatban jelenik meg, a hagyományos példány ugyanis még mindig a 4K Blu-ray meghajtóval fut be, míg a PS5 Digital Edition már mellőzi az optikai komponenst.


Ez nem túl meglepő, hiszen a streaming- és egyéb online szolgáltatások primátusa napjainkban megkérdőjelezhetetlen, így egyre kevesebb szükség van a helyi tárolókra – nem véletlen, hogy a felhőplatformok is egyre nagyobb jelentőséget nyernek. A konzolon mindenesetre továbbra is megtalálható lesz több USB-A és USB-C csatlakozó, ezek a DualSense-vezérlők töltésében is segítenek majd, míg a hardveres listán emellett az AMD nyolcmagos Zen 2 chipje, az ugyanezen gyártó által biztosított RDNA 2 grafikus vezérlő, összesen 16 GB GDDR6-memória, illetve egy 825 GB-os PCIe 4.0 SSD-meghajtó szerepel, amit a hasonló bővítőhelyre csatlakoztatható további SSD-vel egészíthetünk majd ki, szükség esetén.


A hivatalos megjelenés dátumát és a kereskedelmi árat egyelőre nem ismerjük, jól látszik azonban a törekvés az árak leszorítására, hiszen az optikai meghajtó mellőzése részben ezt is szolgálja. A bemutatóban megtekinthetők a kiemelt játékok, valamint a konzol kinézete, a további részletek az elkövetkező hónapokban futnak majd be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások