Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában

Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában

2020. június 17. 18:54, Szerda
Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában, 2070-re várhatóan a világ népességének kevesebb mint 4 százalékát fogja kitenni - közölte az Európai Bizottság, a demográfiai változások hosszú távú okairól és azok Európa-szerte érezhető hatásairól szóló jelentésében.

Dubravka Suica, a demokráciáért és demográfiáért felelős uniós biztos a jelentés bemutatáskor elmondta, a dokumentum bemutatja az európai régiókban zajló hosszú távú demográfiai tendenciákat, mint a hosszabb várható élettartam, az alacsonyabb születési ráták, az idősödő társadalmak, a kisebb háztartások és a növekvő urbanizáció. Arra is rávilágít, hogy Európa egyre csökkenő arányt képvisel a világ lakosságában. 2070-re várhatóan a világ népességének kevesebb mint 4 százalékát fogja kitenni.

A jelentésből kiderült az is, hogy a születéskor várható életkor a férfiak esetében 78,2 évre, a nők esetében 83,7 évre növekedett. A növekedés az előrejelzések szerint folytatódni fog, a 2070-ben született férfiak várhatóan 86 éves, a nők 90 éves korukig élhetnek majd átlagosan. A háztartások összetétele egész EU-ban megváltozik. A kétgyermekes szülőpárból álló háztartásokat egyedül élő emberek, gyermeküket egyedül nevelő szülők, illetve gyermek nélküli párokból álló háztartások váltják majd. A friss adatok szerint jelenleg egy nőre 1,55 megszületett gyermek jut, a nők átlagos életkora első gyermekük megszületésekor 31,3 év.

2070-re a népesség 30,3 százaléka várhatóan 65 éves vagy annál idősebb lesz, szemben a 2019-es 20,3 százalékkal. A népesség 13,2 százaléka pedig várhatóan 80 éves vagy annál idősebb lesz 2070-ben a 2019-ben mért 5,8 százalékhoz képest. A jelentés szemlélteti a demográfiai változások régiók között tapasztalható jelentős eltéréseit is, valamint rámutat arra, hogy foglalkozni kell a demográfiai változásoknak a növekedésre, a fenntarthatóságra, a foglalkoztatásra, az egészségügyre és a tartós ápolásra és gondozásra gyakorolt hatásával - mondta a horvát uniós biztos.

A jelentés nyomán az Európai Bizottság megkezdi azon munkáját, amelynek keretében segítséget fog nyújtani annak meghatározásában, hogy mi a legjobb módja az érintett emberek, régiók és közösségek támogatásának. A munka főként az idősödésről szóló, hamarosan elkészülő iránymutatás alapjául szolgál majd, valamint hozzájárul a vidéki területek hosszú távú jövőképének kialakításához - közölte. "A demográfiai változások kezelése létfontosságú a méltányosabb és ellenállóbb társadalom megteremtéséhez" - fogalmazott az uniós biztos.

A bizottsági jelentés Magyarország esetében szintén egy elöregedő társadalom képét vetíti előre 2070-re. Megkétszereződik a 80 évesnél idősebb lakosság aránya, míg a születésszám a jelenlegi 90 ezret is meghaladó mutatóról 80 ezer alá csökken 2070-re. Az elhalálozások 130 ezret meghaladó száma szintén csökkenő tendenciát mutatva meg fogja közelíteni a 120 ezret. Szűkül a 0 és 19 évesek, valamint a 20 és 65 évesek csoportja, míg idősebb korosztályok csoportjai növekedni fognak. Mindkét nem esetében jelentősen növekedik a születéskori várható élettartam. A férfiak esetében 72,7-ről mintegy 83-ra, a nők esetében a 79,6-ról közel 90 évre emelkedik 2070-re.

Listázás a fórumban