Saját űrkikötőket akar a SpaceX

Saját űrkikötőket akar a SpaceX

2020. június 20. 10:53, Szombat
Az új rakétához lebegő kilövőállomások társulnak majd, Hyperloop-összeköttetéssel.

A SpaceX az utóbbi néhány hét során több fontos mérföldkövet is sikeresen elért, itt mi is beszámoltunk a nagy amerikai visszatérésről, amit további Starlink-műholdak tömeges fellövése követett a sorban. Eközben a Starship újabb prototípusának tesztelése is zajlik, Elon Musk azonban most további részleteket árult el a tervekről.

Egy rövid Twitter-bejegyzésben a napokban arról olvashattunk, hogy a milliárdos üzletember cége nem pusztán a hangsúlyt helyezte vissza a Starship-projektre, hanem ezzel egy időben további munkálatok előkészítésén is dolgozik, amelyhez már meg is kezdték a jövőbeni munkaerő toborzását. Itt egyelőre annyit tudunk, hogy úgynevezett Offshore Operations Engineers titulusú munkatársakat keresnek, a vállalat ugyanis a tengeren lebegő űrkikötők létrehozását szeretné megvalósítani, amelyek éppen a hatalmas rakétát szolgálnák ki, mégpedig régebbi, már használaton kívüli tengeri olajfúrótornyok újrahasznosításával, azok teljes átépítésével. Nem véletlen, hogy a toborzást a texasi Brownsville körzetében kezdték meg, ez ugyanis közel esik a jelenleg használt tesztbázishoz.

A fenti részletek természetesen további komoly kérdéseket vetnek fel, Musk ezért rövid időn belül több beérkező internetes kommentre reagált, ezek egyikében pedig határozottan (és röviden, szűkszavú módon) megerősítette azon feltevést, hogy ezen lebegő űrkikötők valóban olajfúrótornyokra épülnének, ezeket pedig Hyperloop kötné össze a szárazfölddel, a lehető leggyorsabb (és biztonságos) kapcsolat garantálása érdekében. Ez kisebb túlzásnak tűnik, viszont Musk valószínűleg mindent megtesz majd a mielőbbi megvalósításért, így mindenképpen érdekes lesz nézni, ahogy a konkrét létesítmények elnyerik végső körvonalaikat.

Itt egyébként nemcsak az űrutazás, így például a Hold és a Mars elérése merül fel (amely nem mellesleg éppen a Starship fő célkitűzése), de a Földön való nagyon gyors utazás is, amelyet éppen ilyen űrkikötőkkel tennének lehetővé, így a cég várhatóan számos hasonló központot hozna létre, a bolygó eltérő pontjain.

Listázás a fórumban